Business Internaţional

Fost guvernator Fed: Rezerva Federală trebuie să majoreze ratele pentru a evita o recesiune

Fost guvernator Fed: Rezerva Federală trebuie să majoreze ratele pentru a evita o recesiune

Autor: CătăIina Apostoiu

16.06.2016, 18:17 471

Dacă banca centrală americană nu va începe să majoreze dobânzile, SUA s-ar putea confrunta cu o nouă recesiune, a declarat Robert Heller, fost guvernator Fed, pentru CNBC.

“Un scenariu foarte periculos este pe cale de a se materializa în SUA pentru că dobânzile sunt prea scăzute, de prea mult timp”, a avertizat Heller, care a fost membru al consiliului de guvernatori al Fed în perioada 1986-1989. Comentariile acestuia au survenit după ce Fed-ul a anunţat că-şi menţine dobânzile neschimbate de la actualul nivel de 0,25-0,50%, indicând în acelaşi timp că banca centrală ar putea majora dobânzile numai o dată în acest an, faţă de două ori cât anticipase anterior. Heller a atras însă atenţia asupra riscurilor în creştere generate de impactul dobânzilor scăzute asupra randamentelor investiţiilor.

“Fondurile de pensii şi companiile de asigurări vor avea mai devreme sau mai târziu dificultăţi în a-şi respecta obligaţiile, iar acest lucru va declanşa fără îndoială următoarea recesiune”, a declarat acesta. Economia SUA a intrat ultima oară în recesiune în decembrie 2007. Heller a mai declarat că speră încă în două majorări de dobânzi în acest an, adăugând că o posibilă majorare în iulie este încă în discuţie, depinzând de datele pe această lună. Cătălina Apostoiu

 
AFACERI DE LA ZERO