Business Internaţional

Fosta South Stream din Serbia a aplicat pentru construirea secţiunii sârbe a TurkStream

Fosta South Stream din Serbia a aplicat pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.11.2018, 00:00 164

Compania ruso-sârbă Gastrans a cerut aprobare din partea guvernului de la Belgrad pentru construirea secţiunii sârbe a gazoductului ruso-turc TurkStream, scrie SeeNews. Informaţia vine de la Dusan Bajatovic, şeful monopolului de stat Srbijagas.

Dacă proiectul este realizat, teritoriul Serbiei va fi tranzitat de gaze naturale ruseşti destinate pieţei UE. TurkStream este soluţia găsită de Rusia după ce a renunţat la construirea  South Stream, care ar fi trebuit să aducă gaze naturale ruseşti prin Marea Neagră până în Bulgaria. Moscova a dat vina pentru abandonarea proiectului pe piedici puse de Comisia Europeană.

TurkStream aduce gaze prin Marea Neagră în Turcia. Gastrans este deţinută în proporţie de 100% de South Stream Serbia, firmă cu sediul în Elveţia, potrivit datelor oficiale. Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze, are 51% din South Stream Serbia, în timp ce Srbijagas deţine restul de 49% din acţiuni.

Bulgaria şi Serbia intenţionează să lanseze pe 15 decembrie  oferte angajante pentru tranzitul gazelor naturale prin viitorul braţ al TurkStream de pe teritoriile lor. „Totul este pregătit pentru construirea gazoductului“, a spus Bajatovic. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO