Business Internaţional

Fostul contabil-sef al Enron a fost condamnat la cinci ani jumatate de inchisoare

17.11.2006, 17:17 63

Richard Causey a fost condamnat la cinci ani jumatate de inchisoare, pentru ca a fost complice la frauda care a distrus compania, pedeapsa fiind cu 18 luni mai mica decat cea luata in calcul initial.
Causey, in varsta de 46 de ani, a fost gasit vinovat de mai mult de 30 de capete de acuzare, iar pe langa el au mai fost judecati si fostii executivi Kenneth Lay si Jeffrey Skilling, ambii condamnati in mai pentru ca au declansat frauda care a dus la falimentarea Enron in 2001, scrie Bloomberg.
Skilling a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare. Condamnarea lui Lay a fost anulata, deoarece el a murit inainte de a face apel.
"Fara consimtamantul implicit si uneori explicit al lui Causey, frauda care a avut loc la Enron nu s-ar fi intamplat", a declarat procurorul american Katherine Ruemmler, dupa ce curtea federala din Houston a dat sentinta. Casey a fost acuzat ca l-a obligat pe auditorul Enron, Arthur Andersen, sa incheie afaceri care permiteau Enron sa ascunda datorii de miliarde in cadrul unor parteneriate.
Mai mult de 5.000 de slujbe si un miliard de dolari pentru pensiile angajatilor au disparut odata cu caderea Enron. Investitorii intenteaza procese pentru a recupera pierderi de mai mult de 30 de miliarde de dolari la bursa de valori.
Fiind contabil-sef, Causey era principala legatura intre Enron si auditorii sai. In pledoaria sa a recunoscut ca a restructurat afacerile din zona en-gros si retail pentru a ascunde pierderile masive pe partea de retail cu profituri uriase pe care si le-a insusit de pe urma crizei de electricitate din California din 2000. Restructurarea a fost prezentata auditorilor ca o decizie eficienta.
"Tot ce primeau auditorii trecea mai intai pe la Causey", a spus Christopher Bebel, un avocat din Houston care a urmarit procesele Enron. "El devenise un fel de perete care ascundea secretele numerosilor executivi de la Enron."
De asemenea, Causey era responsabil pentru aprobarea caracteristicilor afacerilor pe care Enron le avea cu Andrew Fastow, fostul CFO al Enron. Potrivit declaratiei lui Fastow de la proces, Causey a aprobat o lista a afacerilor colaterale ale lui Fastow numita si documentul Global Galactic si a aratat documentul lui Skilling.
Fastow, care, de asemenea, a pledat vinovat si a colaborat cu procurorii, a fost condamnat in septembrie la sase ani de inchisoare.
"Causey era singura legatura dintre Skilling si Fastow", spune David Berg, un avocat din Houston care a asistat la proces.
Michael Kopper, un fost executiv al Enron care a luat parte la cateva din parteneriatele ilicite controlate de Fastow, va primi sentinta astazi. In aceeasi zi se va hotari si soarta lui Mark Koenig, fostul sef al relatiilor cu investitorii.
Ambii au pledat vinovat in legatura cu neregulile referitoare la Enron si au depus marturie impotriva fostilor colegi.
In ianuarie, doi fosti executivi ai Enron Broadband Services, Ken Rice si Kevin Hannon, vor primi sentinta pentru complicitate la frauda. Atat Rice, cat si Hannnon au pledat vinovat si au depus marturie impotriva fostilor sefi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO