Business Internaţional

Fostul director al diviziei de Internet a Enron, condamnat la doi ani de inchisoare

06.06.2007, 18:28 28

Sentinta mai include si o amenda de 125.000 de dolari (93.000 de euro) din partea judecatorului Vanessa Gilmore de la tribunalul districtual din Houston si doi ani de supraveghere dupa ce Hannon isi va duce la indeplinire sentinta, scrie cotidianul Houston Chronicle.
Kevin Hannon, care va implini 47 de ani saptamana viitoare, a pledat vinovat in august 2004 la acuzatiile de participare la activitati frauduloase ce au implicat transfer electronic de date si manipularea investitorilor in incercarea de a-i convinge pe acestia de faptul ca divizia nou lansata de Internet inregistra rezultate pozitive. Hannon a ocupat functia de director de operatiuni al diviziei Enron Broadband Services in perioada ianuarie 2000-iunie 2001.
Aceasta este penultima sentinta pronuntata pentru o serie de fosti directori ai Enron care si-au recunoscut vinovatia. Kenneth Rice, fostul CEO a diviziei de Internet si fost sef al lui Hannon, urmeaza sa fie condamnat pentru frauda pe 18 iunie.
Enron, care a fost la un moment dat a saptea mare companie din Statele Unite, s-a prabusit in decembrie 2001 in cadrul celui mai mare faliment din istoria Statelor Unite, in urma dezvaluirii informatiilor privind problemele financiare ale grupului.
In martie 2003, autoritatile au formulat 221 de capete de acuzare pe numele lui Hannon si ale altor sase manageri, care au ascuns datele privind performantele slabe ale diviziei de Internet a Enron, unul dintre cele mai promitatoare proiecte ale companiei.
Fostii directori ai companiei, Kenneth Lay si Jeff Skilling, au fost gasiti vinovati in mai 2006. Lay a decedat in luna iulie a anului trecut, in urma unui atac de cord, la sase saptamani dupa ce el si Skilling au fost pusi sub acuzare.
Skilling a fost gasit vinovat in cazul tuturor celor 19 capete de acuzare formulate impotriva sa, fiind condamnat la 24 de ani de detentie. El intentioneaza sa faca recurs.
Impotriva lui Richard Causey, directorul departamentului de contabilitate al companiei, au fost formulate peste 30 de capete de acuzare, insa el a pledat vinovat in decembrie 2005 in cazul acuzatiei de frauda.
Aparitia din pozitia de martor in cadrul procesului Lay-Skilling a reprezentat singura participare a lui Hannon la procesul Enron. El nu a depus marturie in cadrul procesului din 2005 in care au fost judecati alti cinci fosti directori ai diviziei de Internet, nici in 2006, cand doi dintre acestia au fost rejudecati.
In momentul in care a depus marturie in 2006 impotriva fostului presedinte al Enron Ken Lay si al fostului CEO Jeff Skilling, Hannon l-a citat pe Skilling spunand "sunt pe urmele noastre" in cadrul unei intruniri la care au participat fostul director financiar al firmei, Andrew Fastow, si fostul director de contabilitate, Richard Causey.
"Remarca parea sa indice faptul ca investitorii si autoritatiile incepeau sa inteleaga cum facea Enron bani", a declarat Hannon. Totusi, ulterior, el a admis ca Skilling a fost probabil sarcastic sau a glumit. Skilling a declarat in instanta ca nu-si aminteste sa fi facut acest comentariu si ca daca l-a facut, acesta a fost o gluma.
Kenneth Rice, fostul CEO al diviziei de Internet, a depus marturie in cadrul procesului din 2005, cat si in cazul Lay-Skilling.
Cele doua condamnari, ale lui Hannon si Rice, sunt singurele rezultate concrete obtinute de guvern in cazul in care este implicata divizia de Internet a Enron, caz depus in anul 2003.
Primul proces in acest caz s-a incheiat dupa trei luni fara nicio condamnare. Guvernul a impartit cei cinci acuzati in trei cazuri separate si a depus noi rechizitorii cu mai putine capete de acuzare.

Cazul Enron

Enron, a saptea mare companie din Statele Unite, s-a prabusit in decembrie 2001 in cadrul celui mai mare faliment din istoria Statelor Unite in urma dezvaluirii informatiilor privind problemele financiare ale grupului.
In martie 2003, autoritatile au formulat 221 de capete de acuzare pe numele lui Hannon si ale altor sase manageri, care au ascuns datele privind performantele slabe ale diviziei de Internet a Enron.
Fostii directori ai companiei, Ken Lay si Jeff Skilling, au fost gasiti vinovati in mai 2006.
Lay a decedat in luna iulie a anului trecut, in urma unui atac de cord, la sase saptamani dupa ce el si Skilling au fost pusi sub acuzare.
Skilling a fost gasit vinovat in cazul tuturor celor 19 capete de acuzare formulate impotriva sa, fiind condamnat la 24 de ani de detentie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO