Business Internaţional

Fostul director executiv al Enron, condamnat la 24 de ani de inchisoare

25.10.2006, 18:02 26

Jeffrey Skilling, considerat omul din spatele falimentului Enron, a primit cea mai dura pedeapsa dintre toti inculpatii.
Jeffrey Skilling, 52 de ani, fostul director executiv de la Enron, a fost condamnat la 24 de ani si patru luni de inchisoare pentru rolul pe care l-a avut in scandalul care a dus la colapsul companiei in 2001, scrie Bloomberg.
Judecatorul Sim Lake, care s-a ocupat de acest caz, spune ca "Skilling si avocatii sai s-au plans ca pedeapsa este echivalenta cu o pedeapsa pe viata". El a respins cererea avocatilor pentru o pedeapsa de zece ani, precum si cererea de a fi lasat in libertate pe timpul apelului, motivand ca "dupa cum au explicat clar numeroasele victime ale lui Skilling, delictele sale au impus asupra lor sentinta saraciei pe viata".
Sub conducerea lui Skilling, Enron, care avea o capitalizare de 69 mld. dolari (55 mld. euro) inainte de falimentul din decembrie 2001, a lasat mai mult de 5.000 de oameni fara locuri de munca si a dus la pierderea unor fonduri private de pensii in valoare de un miliard de dolari. A fost al doilea faliment ca si volum de pierderi din istoria SUA, dupa cel al WorldCom din 2003. Investitorii sutin ca au pierdut 30 mld. dolari (23 mld. euro).
Pentru delictele sale, Skilling va fi obligat sa plateasca 45 de milioane de dolari (36 mil. euro) victimelor si alte 15,5 mil. dolari avocatilor sai, mai putin cu 20 de milioane decat le datorase initial. "Asta il va lasa le Skilling fara nimic, asa cum era normal", spune procurorul Sean Berkowitz.
Avocatul Michael Ramsey, aparatorul fostului director Enron, Kenneth Lay, care a decedat in iulie, inainte de a putea fi condamnat, nu este de acord cu sentinta.
Referindu-se la fostul director financiar al Enron, acesta a declarat ca "Andy Fastow este reperul in acest caz si faptul ca Skilling a primit o condamnare mai mare decat el seamana cu o razbunare".
Lay a fondat Enron in 1985. Skilling, absolvent al Harvard Business School, a venit in companie in 1990 si l-a inlocuit pe Lay la conducerea companiei in februarie 2001. Skilling a demisionat in august, cu patru luni inainte de declararea falimentului.
Brian Wice, unul dintre avocatii prezenti la audiere, spune ca sentinta lui Skilling "trimite mesajul ca responsabil pentru echipaj este capitanul vasului".
Skilling si-a sustinut fervent nevinovatia pana in ultimul moment, declarand ca "in ceea ce priveste remuscarile, nu va puteti imagina unele mai mari. Sunt nevinovat de toate aceste acuzatii".
Pentru cazurile de frauda recente, fostul presedinte al WorldCom, Bernard Ebbers, a fost condamnat la 25 de ani, presedintele Tyco de la 8 la 24 de ani si fondatorul Adelphia Communications, John Rigas, la 15 ani. Andy Fastow, care a depus marturie impotriva lui Skilling si a lui Lay, a primit sase ani de inchisoare. Procurorii spun ca vor face apel, pentru ca este mai putin decat cei zece ani asupra carora au convenit cu autoritatile atunci cand acesta a pledat vinovat.
"Cazul lui Skilling este un etalon pentru cele mai mari condamnari pentru frauda din ultimii ani", a declarat procurorul Robert Mintz. Dupa ce Lay a murit, iar Fastow a hotarat sa colaboreze cu autoritatile, Skilling a ramas cea mai vizibila tinta pentru mania oamenilor fata de colapsul Enron. "Era sortit sa obtina cea mai mare pedeapsa. El si avocatii sai stiau ca se va ajunge undeva pe la 30 de ani", a continuat Minz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO