Business Internaţional

Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem a murit

Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem a murit

Autor: Dorin Oancea

14.02.2021, 18:18 64

Carlos Menem, fostul preşedinte argentinian care a asigurat stabilitate economică şi legături strânse cu Statele Unite în anii 1990, în timp ce se bucura de un stil de viaţă extravagent, a murit, anunţă abc news.

Preşedintele argentinian Alberto Fernández a confirmat moartea fostului lider în vârstă de 90 de ani.

Avocat provenit dintr-una dintre cele mai sărace provincii din Argentina, Menem a orientat Argentina către piaţa liberă, fiind la un moment dat invidiat de vecini şi favorizat de investitori. Însă realizările lui Menem au coincis cu creşterea şomajului, a inegalităţii economice şi a datoriei externe.

Menem a fost, de asemenea, extrem de flexibil ca politician, începându-şi cariera ca discipol al generalului Juan Domingo Peron, care a fondat mişcarea populistă care îi poartă numele şi care a plasat economia în mare măsură sub controlul statului. Menem, care a ocupat două mandate de preşedinte între 1989 şi 1999, a transformat ţara - dar în direcţie opusă.

Menem s-a bucurat de compania vedetelor, găzduindu-i pe Rolling Stones şi pe Madonna în Buenos Aires şi a reacţionat memorabil la criticile primite după ce a primit un Ferrari roşu cadou de la un om de afaceri italian în 1990. „Este al meu, al meu şi al meu”, a spus Menem, un fan al curselor auto, în faţa camerelor de televiziune. "De ce aş dona-o?"

Mai târziu, el a acceptat fără tragere de inimă să scoată la licitaţie maşina pentru 135.000 de dolari, iar veniturile vor fi direcţionate către bugetul statului.

Fiul de imigranţi sirieni, Menem a fost de trei ori guvernator al provinciei La Rioja, remarcat pentru părul lung până la umeri şi perciunii extravaganţi.

A câştigat nominalizarea Partidului Peronist şi a ajuns la victorie în alegerile prezidenţiale din 1989, valorificând haosul economic şi social din Argentina, ţara fiind afectată în inflaţie anuală de 5.000%. Sub Menem, economia a înregistrat o creştere puternică, inflaţia a scăzut la o singură cifră, iar peso, moneda naţională, s-a bucurat de o stabilitate fără precedent, deoarece a fost legată de S.U.A. dolar. Părul lung au dispărut, iar hainele strălucitoare au fost înlocuite de costume importate, confecţionate manual.

Trupele argentiniene au participat la războiul din 1991 împotriva Irakului şi s-au alăturat ONU în misiunile din Haiti şi din fosta Iugoslavie.

Menem a reînnoit, de asemenea, relaţiile cu Marea Britanie, întrerupte după invazia argentiniană din 1982 a insulelor Falkland aflate în proprietatea britanică. Invazia s-a încheiat cu înfrângerea Argentinei într-un război de 74 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO