Business Internaţional

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaşte Crimeea ca fiind rusă este o ameninţare

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev: Refuzul...

Autor: Andreea Tobias

17.07.2022, 18:26 139

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o "ameninţare sistemică" pentru Rusia, a declarat duminică fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce preşedintele pro-Moscova din Ucraina a fost înlăturat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi şi separatiştii înarmaţi pro-ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de ţările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi", a declarat Medvedev în faţa veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

"Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia", a spus Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaşte ca parte a Ucrainei, ar putea fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, recent desfăşurate de Kiev în lupta cu forţele ruseşti.

Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ţinte din Crimeea. El a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea şi Marea Neagră şi, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ţinte justificate.

Crimeea are o importanţă strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO