• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Business Internaţional

Fostul sef al bancii Lehman i-a vandut sotiei vila din Florida pentru 10 dolari ca sa scape de taxe

Fostul sef al bancii Lehman i-a vandut sotiei vila din Florida pentru 10 dolari ca sa scape de taxe
26.01.2009, 17:09 16

Preturile locuintelor sunt in scadere pe intreg cuprinsul Statelor Unite, insa urmatorul anunt pare greu de crezut: o locuinta din Jupiter Island, Florida, achizitionata in schimbul a peste 13 milioane de dolari cu cinci ani in urma, a fost vanduta cu numai 10 dolari, scrie International Herald Tribune.

In acest caz, insa, tranzactia va ridica probabil semne de intrebare din alte motive decat cele legate de pret. Conform documentelor oficiale, vanzatorul a fost Richard Fuld, fostul presedinte si director executiv al bancii falimentare Lehman Brothers, iar cumparatorul a fost sotia acestuia, Kathleen.
Motivele ce au determinat aceasta tranzactie nu sunt clare, insa Richard Fuld este in atentia autoritatilor din momentul in care Lehman a intrat in faliment in luna septembrie.
Directorul se afla in centrul unei anchete guvernamentale ce incearca sa determine daca directorii Lehman au indus investitorii in eroare cu privire la situatia in care se afla compania. Fuld a fost interogat in cadrul unei audieri din cadrul Congresului din luna octombrie.
Fuld a declarat ca isi asuma responsibilitatea pentru colapsul firmei, dar ca dupa parerea sa toate deciziile sale "au fost atat prudente, cat corecte" avand in vedere informatiile pe care le detinea la acea vreme.
Fuld a achizitionat locuinta din Hobe Sound, Florida, in schimbul sumei de 13,75 milioane de dolari (10,7 mld. euro) in martie 2004, iar vanzarea catre Kathleen Fuld pe 10 noiembrie a fost pentru prima data raportata de Cityfile.com.
Este posibil ca Fuld sa-si transfere acum proprietatile din cauza temerilor privitoare la posibile procese intentate de investitori sau un posibil faliment, conform unor avocati din Florida.
"Este un pas normal cand auzi pasii creditorilor apropiindu-se", a declarat Eric Ruff, avocat in cadrul Ruff & Cohen din Florida.
Fuld este acuzat de unii ca a facut prea putin si prea tarziu pentru a-si salva firma. Totusi, el a declarat in mod public ca vina apartine in egala masura si autoritatilor si ca a incercat sa salveze, sau sa vanda, banca de investitii.
Florida dispune de o legislatie extreme de generoasa in ceea ce priveste protectia locuintelor, rezidentii fiind protejati impotriva pierderii locuintei in eventualitatea unor procese sau falimentului.
In plus, arata avocatul Ruff, transferul ar putea fi considerat ca fiind fraudulos daca sotia lui Fuld nu a platit suficient pentru locuinta. Nu este clar cat a platit Kathleen pentru casa.
Cei doi si-au vandut de asemenea o parte din colectia de obiecte de arta, insa se crede ca averea lor este in continuare de ordinul zecilor de milioane de dolari.
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325