Business Internaţional

Fostul şef al BCE: Liderii UE ar trebui să poată declara în faliment un stat suveran

 Soluţia unui "jandarm" financiar pentru bugetele statelor UE, susţinută şi de fostul şef BCE

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

18.05.2012, 14:16 507

Liderii UE ar trebui să poată declara în faliment un stat suveran, preluând controlul asupra finanţelor publice din ţara respectivă, consideră fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet, care propune astfel o soluţie radicală la criza datoriilor de stat din zona euro.

Propunerea a fost prezentată joi seara la Washington de Trichet, care a condus Banca Centrală Europeană timp de opt ani, până în luna noiembrie a anului trecut.

Trichet crede că propunerea sa ar rezolva o vulnerabilitate fundamentală a monedei euro, a cărei supravieţuire este ameninţată de criza politică din Grecia şi de situaţia incertă din sistemul bancar spaniol.

Uniunea monetară a sfidat întotdeauna principiile de bază ale economiei, deoarece moneda unică a fost introdusă înainte ca Europa să devină o uniune fiscală sau politică omogenă.

Situaţia are drept consecinţă o criză severă pentru statele cu deficite bugetare uriaşe, precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, cu dificultăţi de finanţare şi sisteme bancare supratensionate.

Transformarea Uniunii Europene într-un fel de "Statele Unite ale Europei", cu cedarea unei mari părţi din autoritatea fiscală către un guvern federal, este aproape imposibil de realizat din punct de vedere politic pe continent, a afirmat Trichet, citat de Reuters.

O alternativă ar fi de a activa astfel de prerogative federale doar în situaţii excepţionale, atunci când politica bugetară a unei ţări ameninţă uniunea monetară, consideră fostul şef al BCE.

"Federaţia prin excepţie mi se pare nu numai necesară pentru a ne asigura că avem o uniune europeană şi monetară solidă, ci şi adecvată naturii Europei pe termen lung. Nu cred că vom avea un buget UE mare, centralizat. Este un salt cuantic în guvernanţă, pe care îl consider necesar pentru evoluţia integrării europene", a explicat Trichet într-un discurs susţinut la Washington, la Peterson Institute of International Economics.

Fostul preşedinte BCE îşi expune propunerea în ajunul reuniunii liderilor G8, găzduită de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care va încerca să-i determine pe liderii europeni să-şi intensifice eforturile de rezolvare a crizei datoriilor de stat, considerată de instituţiile financiare internaţionale şi marii economişti ai lumii drept principalul risc pentru economia mondială.

Şefii de stat sau de guvern din UE se vor reuni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta măsuri de susţinere a creşterii economice, după ce politica de disciplină fiscală strictă din ultima perioadă a împins numeroase state membre în recesiune, a declanşat tensiuni sociale şi a adus Grecia într-un impas politic grav care ameninţă să o scoată din zona euro.

Trichet consideră că "fundaţia" construcţiei federale propuse este deja aşezată.

Statele UE au stabilit deja, în pactul de disciplină fiscală, supravegherea reciprocă a politicilor bugetare, şi au convenit să aplice amenzi ţărilor cu deficite excesive.

Următorul pas ar fi plasarea unei ţări în administrare specială dacă liderii politici locali sau parlamentul nu pot implementa politici fiscale solide, agreate de UE. O astfel de acţiune ar dobândi o calitate democratică dacă ar fi aprobată de Consiliul European al şefilor de stat sau de guvern din UE şi de Parlamentul European, a mai afirmat Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO