Business Internaţional

Fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn pledează pentru ştergerea datoriilor Greciei

 Fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn pledează pentru ştergerea datoriilor Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2011, 12:43 1292

Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Dominique Strauss-Kahn a pledat, într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, pentru ştergerea datoriilor Greciei şi a reproşat liderilor europeni că nu au "conştientizat gravitatea" crizei care zguduie întreaga zonă euro, scrie AFP.

"Datoria, se vede clar, este masivă şi trebuie redusă cu orice preţ, cu excepţia preţului stagnării sau recesiunii", afirmă Strauss-Kahn.

El reproşează liderilor din zona euro că "au împins problema" condiţionând împrumuturile acordate Atenei de condiţii draconice de austeritate.

"Bulgărele de zăpadă creşte şi face ca problemele să fie tot mai mari, iar creşterea este din ce în ce mai departe. Trebuie acceptat că trebuie asumată pierderea. Toată lumea trebuie să şi-o asume, statele şi băncile", spune Strauss-Kahn, care totodată pledează pentru o solidaritate mai mare şi convergenţă bugetară în zona euro.

El critică, de asemenea, încetineala cu care liderii europeni pun în practică deciziile, subliniind că "timpul în lumea economică curge mai rapid decât în lumea politică".

"Nu cred că euro este în pericol, dar cred că situaţia este foarte serioasă. Dacă nu reacţionăm rapid, în 25 de ani Europa va fi un pământ al dezolării, cu rate ridicate ale şomajului şi cu sisteme de protecţie în derivă", atenţionează Strauss-Kahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO