Business Internaţional

Fostul şef al Renault şi Nissan este din nou în libertate

Fostul şef al Renault şi Nissan este din nou în...

Autor: Bianca Pavaluca

06.03.2019, 10:09 214

Carlos Ghosn, fostul director general al companiilor Nissan şi Renault, a fost eliberat miercuri în Japonia după mai mult de trei luni de arest, în schimbul unei cauţiuni de un miliard de yeni (circa 8,9 milioane de dolari), relatează BBC.

O instanţă judiciară din Japonia a ordonat, marţi, eliberarea lui Carlos Ghosn în schimbul unei cauţiuni. Tribunalul districtual Tokyo a respins solicitarea Parchetului de menţinere în arest preventiv a lui Carlos Ghosn, aflat în detenţie din 19 noiembrie 2018.

„Sunt nevinovat şi complet determinat să mă apăr într-un proces corect, faţă de aceste acuzaţii nemeritate şi incorecte”, a declarat Ghosn marţi.

Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a părăsit miercuri închisoarea însoţit de paznici. Condiţiile de eliberare pe cauţiune sunt foarte stricte, printre acestea numărându-se şi supravegherea video a locuinţei sale. De asemenea, acesta nu are permisiunea să părăsească oraşul Tokyo, să folosească internetul sau să trimită mesaje.

Conform presei, Carlos Ghosn este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de 44 de milioane de dolari în ultimii cinci ani. Dar compania Nissan ar fi avut obligaţia de a raporta compensaţiile în documentele financiare publice. Nissan susţine că un alt membru al conducerii, americanul Greg Kelly, a coordonat planul de compensare.

O altă acuzaţie vehiculată este că Ghosn a folosit fonduri ale companiei pentru a cumpăra reşedinţele în care locuia în Rio de Janeiro şi Beirut. Compania Nissan ar trebui să ştie dacă acestea sunt locuinţe ale firmei sau personale. O sursă apropiată de familia Ghosn afirmă că managerul nu este proprietarul caselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO