Business Internaţional

Fostul şef Renault-Nissan, Carlos Ghosn, lansează un program de revitalizare a economiei Libanului, ajunsă în colaps după zeci de ani de corupţie

Fostul şef Renault-Nissan, Carlos Ghosn, lansează un...

Autor: Eduard Ivanovici

30.09.2020, 13:00 1087

Carlos Ghosn, fostul preşedintele al grupului Renault-Nissan, care a fugit din Japonia în urma unui scandal financiar, lansează un program de instruire în afaceri pentru a redresa economia Libanului, ajunsă în colaps după decenii întregi de corupţie la cel mai înalt nivel, transmite CNBC.

Executivul franco-libanez plănuieşte să-i instruiască pe liderii de business, să ofere programe de training digital şi să creeze startup-uri în parteneriat cu Universitatea Saint-Esprit de Kaslik (USEK), o universitate privată la nord de Beirut.

Anunţul vine la aproximativ două luni după o explozie devastatoare ce a cutremurat capitala şi a alimentat problemele economice ale ţării. Valoarea lirei libaneze a continuat să se prăbuşească în ultimele luni în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Astfel, inflaţia şi şomajul au crescut într-un ritm alarmant, Libanul intrând în faliment de stat la începutul lui martie, iar criza provocată de coronavirus nu a făcut decât să agraveze situaţia.

Ghosn a ajuns în Liban după ce autorităţile  din Tokyo l-au acuzat de o serie de nereguli financiare şi abuz de încredere pentru neraportarea unor venituri de 82 de milioane de dolari.

Născut în Brazilia şi crescut în Beirut, Ghosn a fost unul dintre principalele personaje ale industriei auto la nivel global, deţinând poziţii cheie în cadrul Renault, Mitsubishi Motors şi Michelin North America.

Printre cei care se vor alătura iniţiativei fostului preşedinte Renault-Nissan se numără câţiva executivi ai producătorului Jaguar, CEO-ul Land Rover şi fostul vicepreşedinte Goldman Sachs – Ken Curtis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO