• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Business Internaţional

Fotbalul maghiar, o afacere nu prea grozava

Fotbalul maghiar, o afacere nu prea grozava
14.03.2005, 00:00 18


Fotbalul maghiar "se ineaca in datorii, in zapada si in noroi", afirma Balint Toth, managerul unei echipe de prima liga, pentru Budapest Sun, dupa pierderea unui meci de pregatire.


Chiar daca totul a fost spus la suparare, antrenorul a reusit sa caracterizeze perfect problemele din Ungaria. Sportul rege a plonjat in noi probleme. Haosul si confuzia sunt de actualitate atat pe teren cat si in afara lui. Pactul instabil dintre presedintele reales al federatiei maghiare, Imre Bozoky, si Laszlo Szieben, conducatorul ligii profesioniste din Ungaria a fost spulberat. Szieben este acuzat ca a supervizat disparitia a sute de mii de euro din fonduri destinate fotbalului. Acesti bani ar fi putut ajunge la cluburile inglobate in datorii, in schimb au disparut prin intermediul unor contracte dubioase.


Ultimele acuzatii impotriva lui Szieben isi au originea in afacerea Futbol Duo, companie ce detine drepturile de televizare a meciurilor de fotbal. Contractele sunt valabile doar daca sunt semnate de ambii presedinti.


O tranzactie asemanatoare a avut loc si anul trecut, cand necunoscuta societate Apokalipszis a platit 473.000 de dolari (353.000 de euro) pentru unele programe TV care nu au fost realizate. Contractul a fost semnat de Szieben dar nu si de omologul sau de la federatie. Acesta afirma ca a fost informat doar o luna mai tarziu. Dupa ce plata a fost facuta.
Cluburile profesioniste, la un pas de faliment


Liga lui Szieben a primit si ea critici dupa ce nu a virat in contul cluburilor sumele cuvenite in schimbul drepturilor de televizare. Insa cheltuielile ligii au atins un nivel record de 1,2 milioane de dolari (895.000 de euro) achitate, in mod ironic, de cluburile falimentare. In consecinta Bozoky a cerut demisia lui Szieben.


Fotbalul maghiar are nevoie de schimbari importante. Inlocuirea celor doi presedinti ar putea fi primul pas in acest sens, sunt de parere cronicarii sportivi.


Problemele se extind si pe stadioane. Suprafetele de joc urmeaza sa fie acoperite de noroi si zapada. Sezonul profesionist este programat sa inceapa in acest sfarsit de saptamana. Dar oare va incepe? Startul a fost deja intarziat cu o saptamana din cauza gazoanelor proaste si a lipsei banilor pentru imbunatatirea acestora.


Foarte probabil ca jocurile nu se vor disputa nici acum conform programului. Motivul? Nu toate cluburile intrunesc conditiile necesare. Numarul crizelor financiare din randul cluburilor profesioniste este foarte mare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577