Business Internaţional

Framantarile interioare ale unui bancher de investitii

12.10.2008, 19:28 42

Richard "Dick" Fuld, CEO-ul bancii falimentare Lehman Brothers, a rupt tacerea cu privire la prabusirea bancii sale, declarand in fata unui comitet congresional ca se va intreba pana va muri de ce guvernul american a ales sa salveze AIG, dar a lasat Lehman sa se prabuseasca, scrie Financial Times.

La trei saptamani dupa ce firma cu o istorie de 158 de ani a solicitat protectie impotriva falimentului, Fuld a pus colapsul firmei pe seama unor operatiuni de short selling, si a declarat ca raspuns la o intrebare ca nu are nici cea mai vaga idee de ce autoritatile americane au considerat ca firma sa nu este demna de un program federal de bailout.
"Pana cand voi ajunge in mormant imi voi pune aceasta intrebare", a spus Fuld. "Ma trezesc in fiecare noapte intrebandu-ma ce as mai fi putut face. Voi avea acest sentiment pana la sfarsitul vietii, indiferent de ce se va intampla".
In weekendul 13-14 septembrie, chiar inainte de intrarea in faliment a Lehman, Fuld declara ca este sigur ca va putea vinde banca unei alte institutii financiare. "In acel weekend eram ferm convins ca vom incheia o tranzactie", spune el.
"Cred ca Lehman si Merrill Lynch erau in aceeasi pozitie vineri noapte, iar Merrill a incheiat tranzactia cu Bank of America. Am discutat cu Barclays, dar tranzactia nu s-a incheiat".
Fuld a insistat ca pe 10 septembrie Lehman era adecvat capitalizata. Chiar si la sfarsitul anului trecut, cand companiile rivale erau serios afectate de scaderea valorii activelor avand legatura cu titlurile subprime, Fuld declara: "Nu am considerat ca avem o problema de lichiditate". Fuld spune ca ceea ce s-a intamplat cu Lehman s-ar fi putut intampla "oricarei alte firme de pe Wall Street si aproape s-a intamplat".
Acesta a atras atentia asupra unei multitudini de "factori destabilizatori", incluzand zvonuri, operatiuni de short selling, reduceri de rating de credit, o pierdere a increderii.
Henry Waxman, presedintele democrat al comitetului ce a organizat audierea, l-a criticat pe Fuld, declarand ca acesta nu si-a asumat responsabilitatea pentru prabusirea firmei. El a sugerat ca obsesia lui Fuld legata de David Einhorn, un manager de fonduri de hedging care si-a facut publice indoielile privitoare la bilantul Lehman, l-a facut sa-si abandoneze obligatiile fata de actionari.
In mai, cand Lehman a incercat sa atraga o injectie de capital de 5 miliarde de dolari din partea Korea Development Bank, David Goldfarb, director in cadrul Lehman, i-a scris lui Fuld spunandu-i ca daca va reusi sa-si majoreze capitalul, compania va cheltui 2 din cele 5 miliarde de dolari pentru a rascumpara actiunile companiei "si a-i da o adevarata lovitura lui Einhorn".
"Recunosc totul", a raspuns Fuld intr-un e-mail.
Cand audierea a luat sfarsit, iar Fuld a plecat, mai multi protestatari care se stransesera in fata cladirii l-au urmat strigand: "Criminalule!". Urcandu-se intr-un SUV negru, Fuld s-a oprit, s-a uitat fix la o femeie, apoi a plecat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO