• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Business Internaţional

François Hollande de Ziua Naţională a Franţei: un preşedinte protector în faţa multiplelor pericole care ameninţă ţara

François Hollande de Ziua Naţională a Franţei: un preşedinte protector în faţa multiplelor pericole care ameninţă ţara

François Hollande: Dacă vrem să înfiinţăm locuri de muncă, trebuie să facem mai mult

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2015, 00:03 141

Criza din Grecia, terorismul, şomajul ridicat sunt pericole de care preşedinţele Franţei François Hollande şi echipa sa şi-au protejat ţara. Cel puţin aceasta este imaginea pe care şi-a afişat-o Hollande în tradiţionala intervenţie televizată a preşedintelui de Ziua Naţională.

„Am vrut să protejez interesele Franţai. M-am asigurat că banii francezilor, deja plătiţi, sunt salvaţi. Dacă Grecia ar fi ieşit din zona euro, jumătate din ce am împrumutat s-ar fi pierdut“, a spus Hollande, citat de Le Figaro. Preşedintele francez este unul dintre puţinii lideri din zona euro care l-au susţinut făţiş pe premierul grec Alexis Tsipras în negocierile sale cu ţările creditoare ale Greciei. Hollande chiar l-a descris pe Tsipras ca fiind „curajos“ în negocieri şi a caracterizat reformele cerute Greciei ca fiind „dure“, dar necesare.

De asemenea, preşedintele şi-a asigurat electoratul că există, cu siguranţă, creştere economică, doar că este „prea slabă“. „Dar dacă vrem să înfiinţăm locuri de muncă, trebuie să facem mai mult“, a spus Hollande, promiţând că după Legea Macron şi legea privind tranziţia energetică, motoare generatoare de locuri de muncă, vor urma, în 2016 şi 2017, şi alte scutiri de taxe pentru francezi. Preşedintele a promis că nu vor exista noi creşteri de impozite. „Reducerile de taxe vor continua în funcţie de posibilităţile economiei noastre. Dar nu va exista nicio creştere.“ Întrebat despre problema deficitului bugetar, Hollande a răs­puns că acesta trebuie redus şi pentru aceasta „va trebui făcute în continuare eco­nomii“.

În privinţa politicilor europene, preşedinele a asigurat că după criza grecească, Franţa va insista asupra iniţiativei sale de a creşte gradul de integrare europeană.

„Voi propune să mergem mai departe în privinţa unui guvern economic al zonei euro. Franţa va face o analiză în acest sens.“ Hollande a subliniat, de ase­menea, nevoia unei iniţiative în privinţa unui buget al zonei euro, pentru a da Europei „baze mai solide“. El a propus şi crearea unui parlament al zonei euro, pentru „creşeterea democraţiei“ între partenerii din uniunea monetară.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577