Business Internaţional

François Hollande de Ziua Naţională a Franţei: un preşedinte protector în faţa multiplelor pericole care ameninţă ţara

François Hollande: Dacă vrem să înfiinţăm locuri de muncă, trebuie să facem mai mult

François Hollande: Dacă vrem să înfiinţăm locuri de muncă, trebuie să facem mai mult

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2015, 00:03 145

Criza din Grecia, terorismul, şomajul ridicat sunt pericole de care preşedinţele Franţei François Hollande şi echipa sa şi-au protejat ţara. Cel puţin aceasta este imaginea pe care şi-a afişat-o Hollande în tradiţionala intervenţie televizată a preşedintelui de Ziua Naţională.

„Am vrut să protejez interesele Franţai. M-am asigurat că banii francezilor, deja plătiţi, sunt salvaţi. Dacă Grecia ar fi ieşit din zona euro, jumătate din ce am împrumutat s-ar fi pierdut“, a spus Hollande, citat de Le Figaro. Preşedintele francez este unul dintre puţinii lideri din zona euro care l-au susţinut făţiş pe premierul grec Alexis Tsipras în negocierile sale cu ţările creditoare ale Greciei. Hollande chiar l-a descris pe Tsipras ca fiind „curajos“ în negocieri şi a caracterizat reformele cerute Greciei ca fiind „dure“, dar necesare.

De asemenea, preşedintele şi-a asigurat electoratul că există, cu siguranţă, creştere economică, doar că este „prea slabă“. „Dar dacă vrem să înfiinţăm locuri de muncă, trebuie să facem mai mult“, a spus Hollande, promiţând că după Legea Macron şi legea privind tranziţia energetică, motoare generatoare de locuri de muncă, vor urma, în 2016 şi 2017, şi alte scutiri de taxe pentru francezi. Preşedintele a promis că nu vor exista noi creşteri de impozite. „Reducerile de taxe vor continua în funcţie de posibilităţile economiei noastre. Dar nu va exista nicio creştere.“ Întrebat despre problema deficitului bugetar, Hollande a răs­puns că acesta trebuie redus şi pentru aceasta „va trebui făcute în continuare eco­nomii“.

În privinţa politicilor europene, preşedinele a asigurat că după criza grecească, Franţa va insista asupra iniţiativei sale de a creşte gradul de integrare europeană.

„Voi propune să mergem mai departe în privinţa unui guvern economic al zonei euro. Franţa va face o analiză în acest sens.“ Hollande a subliniat, de ase­menea, nevoia unei iniţiative în privinţa unui buget al zonei euro, pentru a da Europei „baze mai solide“. El a propus şi crearea unui parlament al zonei euro, pentru „creşeterea democraţiei“ între partenerii din uniunea monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO