Business Internaţional

Francezii bogaţi pleacă din ţară, iar în vilele de lux se mută arabii şi ruşii

Străinii au cumpărat 7,7% din casele vândute în Paris în prima jumătate a anului, aproape de recordul de 8% înregistrat în 2003 şi 2008 şi în urcare de la 7,3% anul trecut.

Străinii au cumpărat 7,7% din casele vândute în Paris în prima jumătate a anului, aproape de recordul de 8% înregistrat în 2003 şi 2008 şi în urcare de la 7,3% anul trecut.

Autor: Marius Oncu

15.10.2013, 20:06 5307

Revenirea cumpărătorilor bogaţi din Orientul Mijlociu, SUA şi Rusia, împreună cu o scădere de peste 10% a preţurilor într-un an au revigorat piaţa imobiliară de lux din Paris, în blocaj după plecarea multor francezi înstăriţi, inclusiv actorul Gerard Depardieu, din cauza taxelor ridicate.

„Am avut 12 luni groaznice între aprilie 2012 şi aprilie 2013. (...) Piaţa s-a trezit însă în urma scăderii preţurilor. Străinii se uită din nou la Franţa, pentru că şi-au dat seama că, în final, iadul taxelor este pentru noi şi nu pentru ei“, a declarat Charles-Marie Jottras, preşe­dintele Daniel Feau, firmă afiliată la Christie’s International Real Estate.

În timp ce datele furnizate de notari arată că numărul apartamentelor vân­dute în prima jumătate a anului este cu 22% sub media ultimilor 10 ani, tran­zacţiile au înregistrat în tri­mes­trul al doilea o creştere de 5% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Străinii au cum­părat 7,7% din casele vândute în Paris în prima jumătate a anului, aproa­pe de recordul de 8% înregistrat în 2003 şi 2008 şi în urcare de la 7,3% anul trecut. Preşedintele Franţei, François Hollande, a anunţat după alegerile din mai 2012 noi taxe pentru companii şi po­pulaţie în acest an, cu impact de 30 mld. euro, inclusiv creşterea la 75% a unei taxe pe veniturile salariale mai mari de 1 mil. euro.

Creşterile de taxe au făcut parte din strategia preşedintelui francez de a reduce deficitul bugetar, de 4,8% anul trecut.

La sfârşitul anului trecut, Depardieu, câştigător al Globului de Aur la categoria cel mai bun actor în 1991 pentru rolul din filmul Green Card, a devenit cel mai cunoscut francez care a ales să părăsească ţara din cauza taxelor. Depardieu s-a mutat în Belgia, iar ulterior a obţinut şi paşaport rusesc.

Actorul şi-a scos reşedinţa din Paris, o casă din secolul XIX situată în centrul oraşului, la vânzare.

Valoarea totală a proprietăţilor scoase la vânzare de firma Daniel Feau a crescut în primul trimestru cu 42% faţă de perioada simlară a anului trecut, la 5,4 miliarde de euro, însă în lunile următoare a coborât uşor, a spus Jottras.

O altă firmă de brokeraj, Barnes, are în ofertă 1.250 de proprietăţi de lux cu preţuri de peste 1 milion de dolari. Numărul proprietăţilor situate în Paris şi districtele învecinate Yvelines şi Hauts-de-Seine, este de două ori mai mare decât în urmă cu un an şi jumătate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO