Business Internaţional

Francois Hollande, la Măgurele: Laserul care va fi instalat va însemna colaborare între cercetătorii noştri

Francois Hollande, la Măgurele: Laserul care va fi instalat va însemna colaborare între cercetătorii noştri

Autor: Mediafax

13.09.2016, 14:34 269

Şeful statului francez a vizitat, marţi, alături de preşedintele României, Laserul ELI-NP de la Măgurele, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.

"Este un simbol. Franţa şi România, datorită cercetătorilor şi întreprinderilor care îi însoţesc, pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume. (...) Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce. Laserul va însemna cooperare între cercetătorii noştri de-a lungul mai multor ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o ţară. Naţiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de câştigat peste tot în lume", a spus preşedintele francez, Francois Hollande.

De asemenea, oficialul a vorbit şi despre relaţiile economice dintre cele două state.

"În jur de o sută de filiale din domeniul aeronauticii din Franţa vor fi consolidate datorită investiţiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru Romania, care va produce elicoptere, dar şi pentru Franţa. Să luăm exemplul Dacia-Renault. Renault a putut să îşi îmbunătăţească marjele", a mai spus Hollande.

Klaus Iohannis a precizat că a convenit cu Francois Hollande dezvoltarea parteneriatului dintre Franţa şi România în mai multe domenii.

"Prezenţa noastră aici confirmă excelenta cooperare dintre România şi Franţa. Este, totodată, un foarte bun prilej pentru a genera noi oportunităţi în cercetarea ştiinţifică, agricultură, infrastructură, apărare şi securitate, telecomunicaţii şi IT. Am convenit astăzi, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul Preşedinte Hollande, că parteneriatul dintre ţările noastre în aceste domenii poate fi şi mai eficient. Observ cu bucurie că anul 2015 a fost unul record în privinţa comerţului bilateral. Valoarea comerţului nostru depăşeşte 7 miliarde de euro, cu exporturi româneşti de 3,7 miliarde şi importuri în jur de 3,5 miliarde.În planul investiţiilor în România, Franţa este pe unul dintre locurile fruntaşe, cu investiţii directe de peste 7 miliarde de euro.Povestea de succes a parteneriatului dintre Renault şi Dacia este binecunoscută la nivel european, şi nu numai. Ea demonstrează, fără a fi singulară, că aici, în România, pot fi reunite toate verigile unei industrii competitive a automobilului", a declarat Klaus Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO