Business Internaţional

Francois Hollande: "Nicio forţă obscură nu va putea altera prietenia franco-germană"

Francois Hollande: "Nicio forţă obscură nu va putea altera prietenia franco-germană"

Foto: AFP

Autor: Clava Ungureanu

08.07.2012, 17:14 344

"O spun astăzi cu privire la evenimente care s-au produs ieri seară: nicio forţă obscură şi cu atât mai puţin prostia, care îşi aduce adesea contribuţia, nu va putea alterea sentimentul profund al prieteniei franco-germane", a declarat preşedintele francez, cu ocazia a 50 de ani de la reconcilerea franco-germană.

"Prietenia noastră inspiră Europa. Nu vrem să dăm lecţii. Vrem pur şi simplu să dăm un exemplu", a adăugat Hollande.

Circa 51 de cruci de pe morminte ale unor militari germani din Primul Răszboi Mondial au fost degradate în cimitirul din Saint-Etienne-à-Arnes, în nord-estul Franţei, a anunţat duminică justiţia franceză.

Acest act a provocat indignarea clasei politice franceze.

François Hollande şi Angela Merkel care marchează 50 de ani de la reconcilierea franco-germană de la Reims (est), în contextul în care Europa se confruntă cu o criză gravă care atinge şi cuplul fraco-german, motorul istoric al construcţiei europene.

Imediat după ora 9.00 GMT (12.00, ora României), preşedintele francez a întâmpinat-o pe Angela Merkel, pe o ploaie intermitentă, la circa o sută de metri de catedrală, în aplauzele a câteva sute de persoane.

Cei doi au luat ulterior cuvântul în faţa Catedralei din Reims, un oraş-simbol al celor două războaie modiale, unde generalul De Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer au parafat reconcilierea franco-germană, pe 8 iulie 1962.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO