Business Internaţional

Frankfurt sau Paris, principalii candidaţi pentru rolul de centru financiar al Europei, dacă Marea Britanie iese din UE

Frankfurt sau Paris, principalii candidaţi pentru rolul...

Autor: Anca Dumitrescu

23.06.2015, 16:06 234

Industria britanică a serviciilor financiare asigură aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă şi atrage cele mai multe investiţii străine directe comparativ cu alte naţiuni bogate, se arată într-un raport al S&P.

Retragerea din UE a Marii Britanii ar reduce investiţiile străine directe, în special în domeniul serviciilor financiare, şi ar mări costul afacerilor.

"Acest trend s-ar putea accelera dacă Regatul Unit ar fi în afara spaţiului de comerţ liber al UE sau ar fi îngrădită circulaţia forţei de muncă", potrivit analiştilor Frank Gill din Madrid.

Aceştia consideră că grupurile bancare străine ar putea să îşi transfere unele operaţiuni de trading din Londra.

Deutsche Bank a anunţat în luna mai că studiază impactul unei ieşiri a Marii Britanii din UE asupra afacerilor băncii, printre opţiuni fiind şi transferarea unor activităţi în Germania.

Premierul David Cameron, al cărui Partid Conservator a obţinut majoritatea în alegerile din 7 mai, a promis că va organiza un referendum referitor la apartenenţa ţării la UE până la sfârşitul anului 2017.

Aproape jumătate din exporturile Marii Britanii de bunuri şi servicii sunt destinate Uniunii Europene, anul trecut fiind în valoare de 227 de miliarde de lire sterline (359 miliarde dolari), iar companiile străine cu operaţiuni pe piaţa britanică au acces la piaţa europeană cu 500 de milioane de locuitori, din 28 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO