Business Internaţional

Franţa a lansat o şarjă nucleară în Europa, pentru bani şi influenţă

Franţa a lansat o şarjă nucleară în Europa, pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.02.2023, 00:06 2950

Cu industria nucleară aflată la o răscruce de drumuri, Franţa a lan­sat o ofensivă agresivă a lobby-ului în Europa pentru a include energia atomică alături de sursele regenera­bile în arsenalul legislativ al UE pentru lupta cu încălzirea globală – dar şi pentru a obţine beneficii din viitoarele planuri ale blocului de a stimula industriile ecologice.

Parisul susţine că dacă obiectivul final al UE în materie de climă este decarbonizarea blocului, atunci cen­tralele nucleare, cu emisiile lor ne­glijabile de CO2, ar trebui să pri­mească un rol cheie alături de sursele regenerabile, scrie Politico. Dar acest impuls - şi încercarea de a repozi­ţiona energia nucleară ca tehnologie verde - este, de asemenea, o strategie pentru a întări mâna Parisului în accesarea fondurilor din viitoarea strategie industrială mamut a blo­cului, au declarat şase diplomaţi pentru Politico.

„Încearcă să forţeze nuclearul să intre chiar şi acolo unde nu se po­triveşte, pentru a deveni de neclin­tit“, a explicat un diplomat.

„Toată lumea este puţin ener­vată pe francezi – sunt foarte agre­sivi.“ Strategia este concepută astfel încât să se „construiască pârghiile pentru alte argumente“, a spus un alt diplomat.

Întrebat dacă Franţa se aşteaptă ca nuclearul să fie considerat o „teh­nologie curată“ în viitorul plan indus­trial şi, prin urmare, să bene­ficieze de acesta, un înalt oficial al ministerului francez al energiei a declarat că „regulile UE privind in­vestiţiile du­rabile recunosc faptul că nuclearul este o tehnologie care contribuie la tranziţia energetică“.

„Deci, în termeni absoluţi, ni se pare că această întrebare are deja un răspuns.“ Parisul a obţinut o primă victorie cu mult aşteptatele norme UE care guvernează ceea ce este cunoscut ca „hidrogen regenerabil“. Spre deosebire de majoritatea altor ţări, producătorii de hidrogen din Franţa vor putea socoti energia electrică preluată de la reţea ca fiind regenerabilă atât timp cât semnează şi un contract de energie pe termen lung cu un furnizor existent de regenerabile.

Excepţia a fost făcută deoarece 70% din electricitatea Franţei pro­vi­ne de la centralele nucleare cu emisii scăzute.

Dar promovarea hidrogenului produs cu energie nucleară – cunoscută şi sub denumirea de hidrogen „roz“ sau „cu emisii scăzute de carbon“ – este doar o parte a eforturilor mai ample ale Franţei de a include forţat energia atomică în dosarele de politică ecologică ale UE. La sfârşitul lunii ianuarie, Parisul a încercat să introducă hidrogenul cu emisii scăzute de carbon într-un parteneriat de cooperare cu Ucraina, dar în cele din urmă a fost respins. De asemenea, a condus, alături de alte opt ţări din UE, un demers ca hidrogenul roz să fie inclus în Directiva UE privind energia regenerabilă, argumentând că ar trebui să contribuie la obiectivele pentru 2030 pentru ecologizarea transportului şi industriei. Când nu a obţinut ce a vrut, Franţa a acuzat Spania şi Germania că au renunţat la promisiunile de a recunoaşte rolul hidrogenului cu emisii scăzute de carbon. Impulsul vine într-un moment în care experţii prevăd că cererea de energie electrică a Franţei va creşte brusc pe măsură ce ţara se va electrifica pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice, iar flota nucleară învechită se va restrânge. În mod normal un exportator net de energie electrică către vecinii săi, Franţa a fost forţată anul trecut să importe energie pentru a-şi satisface nevoile de consum deoarece jumătate din flota sa nucleară a fost închisă pentru întreţinere din cauza coroziunii şi a altor probleme tehnice. Două cincimi din reactoarele sale sunt încă nefuncţionale. Parisul este clar conştient de provocare. Într-o schimbare bruscă faţă de politica sa anterioară, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat în februarie anul trecut planuri pentru construirea a şase noi reactoare, cu posibilitatea de a mai construi încă opt. Dar nu va fi ieftin, noile centrale nucleare costând de obicei miliarde de euro, a spus un analist. „Dacă trebuie să reînnoiască toată această capacitate îmbătrânită, atunci vor trebui să obţină finanţare. Dacă nu este o sursă de energie verde, se vor chinui să obţină finanţare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO