Business Internaţional

Franţa a sărbătorit Căderea Bastiliei în afara clubului elitelor zonei euro

Parada de 14 iulie 2013. AFP/Mediafax Foto

Parada de 14 iulie 2013. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2013, 20:05 874

Preşedintele Franţei Francois Hollande a marcat ziua naţională asigurându-şi poporul că deşi creşterea economică este într-un punct mort, relansarea economică există şi va deveni evidentă în următoarele luni. Declaraţiile contrastează cu cadoul oferit ţării de Fitch, care vineri a retras Franţei ratingul maxim subliniind probleme precum declinul competitivităţii, profitabilitatea redusă a companiilor, legislaţia rigidă din domeniul muncii şi comerţul slab.

Fitch, singura dintre cele trei mari agenţii de rating care nu retrogradase Franţa, a înfăţişat o imagine sumbră pentru a doua mare economie a Europei atenţionând că datoriile vor creşte mai mult şi mai rapid decât a anticipat, de la 91,7% din PIB la sfârşitul anului trecut la 96% în 2014, scrie The Wall Street Journal. Firma estimează că economia se va comprima anul acesta, după ce anul trecut a stagnat. Revenirea va fi lentă, Franţa având pe termen lung un potenţial de creştere de doar 1,5%. O altă sursă de îngri­jorare ar fi rata record a şomajului, de 11%.

Ministrul de finanţe Pierre Moscovici a minimizat impactul retrogradării, de la „AAA“ la „AA plus“, insistând în schimb pe comentariile pozitive făcute de Fitch în legătură cu politicile favorabile afacerilor urmate de guvernul socialist condus de Hollande.

„Datoriile franceze sunt printre cele mai sigure şi lichide din lume, iar ţara profită de costurile de finanţare aflate la minime istorice. Această încredere întăreşte convingerea guvernului că urmează strategia corectă“, a afirmat Hollande.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO