Business Internaţional

Franţa: Angajamentul lui Macron de a renunţa la pensia prezidenţială nu reuşeşte să pună capă grevelor

Franţa: Angajamentul lui Macron de a renunţa la pensia...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2019, 00:05 277

Promisiunea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a renunţa la privilegiile prezidenţiale şi a urma aceleaşi reguli legate de pensii pe care le propune pentru toţi francezii nu a reuşit să tempereze furia muncitorilor aflaţi în grevă, scrie Bloomberg.

Răspunzând la o întrebare privitoare la propriile drepturi privind pensia venită din partea cotidianului francez Le Parisien, Macron a declarat în weekend că va respecta aceleaşi reguli pe care încearcă să le introduceă pentru angajaţii din Franţa. Astfel, preşedintele s-a angajat să renunţe la dreptul la o pensie pe viaţă pe care preşedinţii francezi îl au în linie cu o lege din 1955, trecând în schimb la un calcul bazat pe puncte.

Sindicatele, care se opun planurilor lui Macron, au promis că nu vor întrerupe grevele.

La un an după confruntarea cu protestele violente ale Vestelor Galbene temperate cu cheltuieli de 17 miliarde de euro, credibilitatea preşedintelui va avea probabil serios de suferit în urma grevelor.

Opoziţia faţă de reformele preşedintelui a luat amploare din 5 decembrie, provocând haos în Paris şi în jurul capitalei. Majoritatea sindicatelor au refuzat un armistiţiu.

Gestul lui Macron de renunţare la privilegiile prezidenţiale reprezintă cea mai recentă încercare de depăşire a impasului cu sindicatele franceze în ceea ce priveşte reformarea sistemului de pensii. Aceasta priveşte fuzionarea tuturor celor 42 de regimuri separate într-un singur sistem universal bazat pe puncte şi majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64.

Propunerea de reformare urmează să fie înaintată în guvern pe 22 ianuarie pentru o primă dezbatere în parlament în februarie. Astfel, există doar puţin timp pentru găsirea unui acord între cele două părţi.

Premierul Edouard Philippe a organizat o nouă rundă de discuţii după ce negocierile de săptămâna trecută nu au convins nici cele mai moderate sindicate că guvernul va renunţa la unele măsuri controversate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO