Business Internaţional

Franţa confiscă o navă vizată de sancţiunile americane împotriva Rusiei

Franţa confiscă o navă vizată de sancţiunile...

Autor: Dorin Oancea

26.02.2022, 17:58 99

Franţa a confiscat sâmbătă, în Canalul Mânecii, o navă de transport de maşini despre care Washingtonul spune că ar avea legătură cu fiul unui fost şef al spionajului rusesc, într-una dintre primele manifestări vizibile ale aplicării de către Occident a sancţiunilor împotriva Moscovei, scrie Reuters.

Nava "Baltic Leader" se îndrepta spre Sankt Petersburg, dar a fost deviată spre portul Boulogne-sur-Mer, în nordul Franţei, a declarat pentru Reuters căpitanul Veronique Magnin de la Prefectura maritimă franceză.

Nava era "suspectată că are legătură cu interesele ruseşti vizate de sancţiuni", a spus ea.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a emis sancţiuni de blocare împotriva navei deoarece, potrivit Trezoreriei, aceasta era deţinută de o filială a creditorului rus Promsvyazbank, una dintre entităţile ruseşti vizate de sancţiunile americane.

Directorul general al băncii, Piotr Fradkov, este fiul lui Mihail Fradkov, fost şef al serviciului de informaţii externe al Rusiei, care a fost şi prim-ministru în timpul preşedintelui rus Vladimir Putin. Pyotr Fradkov a fost el însuşi inclus în ultima rundă de sancţiuni americane.

Promsvyazbank, într-un comentariu trimis la Reuters, a declarat că subsidiara sa nu mai deţine Baltic Leader şi că aceasta a fost cumpărată de o altă entitate înainte de impunerea sancţiunilor.

Magnin, purtătoarea de cuvânt a prefecturii maritime, a declarat că oficialii vamali efectuau verificări, iar echipajul navei "a fost cooperant".

Ambasada Rusiei la Paris va trimite o notă de protest ministerului francez de externe cu privire la această captură, a precizat ambasada într-o declaraţie trimisă agenţiei Reuters.

Ambasada a mai spus că echipajului navei i s-a permis să coboare la ţărm şi să se deplaseze liber în port.

Un fotograf al Reuters aflat în port a declarat că nava a fost ancorată la docuri.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte state occidentale au impus săptămâna aceasta noi sancţiuni financiare şi comerciale extinse împotriva Rusiei, după ce aceasta a trimis forţe militare în Ucraina vecină.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Promsvyazbank a fost pusă sub sancţiuni "pentru că a operat sau a operat în sectorul apărării şi al materialelor conexe şi în sectorul serviciilor financiare din economia Federaţiei Ruse". De asemenea, a fost vizată şi de sancţiunile UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO