Business Internaţional

Franţa estimează că taxa pe tranzacţii financiare în 11 state ar putea genera venituri de 10 mld. euro

Franţa estimează că taxa pe tranzacţii financiare în 11 state ar putea genera venituri de 10 mld. euro

Foto: MUGUR VARZARIU / MEDIAFAX FOTO

Autor: Marius Oncu

23.10.2012, 12:43 233

Până în prezent, 11 state UE s-au angajat să introducă o taxă pe tranzacţii financiare însă "trebuie să convenim nivelul şi baza de taxare", a spus Cazeneuve.

Comisia Europeană vrea să introducă o propunere pentru cooperare mai strânsă la reuniunea din 13 noiembrie a miniştrilor de Finanţe din UE şi speră ca un acord să fie încheiat până la sfârşitul anului.

"Dacă taxa s-ar aplica în toate cele 27 de state, fondurile obţinute, pe baza planurilor Comisiei, s-ar situa la 57 de miliarde de euro", a spsus ministrul francez.

Propunerea executivului comunitar, iniţiată în septembrie anul trecut, vizează taxarea tututor tranzacţiilor între instituţiile financiare (bănci, burse, companii de investiţii, companii de asigurări, fonduri de hedging).

Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele care vizează contracte derivate cu 0,01%.

Taxa se va aplica dacă cel puţin una dintre instituţiile financiare implicate are sediul în UE, chiar dacă tranzacţia se desfăşoară în afara spaţiului comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO