Business Internaţional

Franţa face apel la Iran să îşi respecte obligaţiile din Acordul nuclear

Franţa face apel la Iran să îşi respecte obligaţiile...

Autor: Andrei Vacaru

05.09.2019, 19:30 87

Ministerul francez de Externe a făcut joi apel la autorităţile de la Teheran să se abţină de la orice acţiune care nu respectă obligaţiile din Acordul nuclear din 2015, după ce Iranul a anunţat că va dezvolta centrifuge pentru îmbogăţirea mai rapidă a uraniului, potrivit Reuters.

„Iranul trebuie să se abţină de la orice acţiune concretă care nu este în acord cu obligaţiile sale şi care ar putea să afecteze eforturile de detensionare a situaţiei din regiune”, a declarat Agnes von der Muhll, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Paris.

Ea a adăugat că Franţa va studia anunţul făcut de Teheran cu partenerii săi şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge care să permită accelerarea procesului de îmbogăţire a uraniului, a declarat preşedintele Hassan Rouhani, adăugând că acest al treilea pas în sensul reducerii angajamentelor asumate de Teheran prin Acordul atomic va avea un „efect extraordinar”.

Regimul de la Teheran susţine că produce uraniu îmbogăţit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO