♦ Economiştii avertizează că planul lui Barnier ar putea reduce creşterea economică până la 0,5% anul viitor, de la un nivel estimat la 1% în 2024.
Guvernul Franţei intenţionează să combată absenteismul din sectorul public ca parte a unei serii de măsuri menite să aducă reduceri de cheltuieli de 5 mld. euro în bugetul pe anul viitor, scrie Bloomberg.
Aproximativ jumătate din reduceri ar urma să vină din anularea unei părţi semnificative a rezervelor constituite pentru ministere pentru ca acestea să poată face faţă unor evenimente neprevăzute.
Premierul Michel Barnier a propus reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe de 60,6 mld.euro în proiectul de buget pentru 2025 în încercarea de a aduce sub control deficitul în creştere puternică al ţării şi de a întări încrederea investitorilor în a doua mare economie a UE.
Guvernul a detaliat în weekendul trecut pentru prima dată partea legată de economii.
Oficialii au anunţat că un plan de combatere a absenteismului, care a urcat cu 80% în perioada 2014-2022 la 77 milioane de zile pe an la un cost de 15 mld. euro, va aduce economii de aproximativ 1,2 mld. euro.
Cât priveşte majorările de taxe, companiile din sectoarele luxului, apărării şi construcţiilor se numără printre cele care vor suporta o povară semnificativ mai mare, noul buget urmând să le erodeze profitabilitatea în 2024 şi 2025, notează Financial Times.
LVMH, gigantul de lux controlat de Bernard Arnault, se aşteaptă să plătească în plus între 700 şi 800 milioane de euro în contul taxelor în acest an, cu aproximativ 15% mai mult decât anul trecut. Vinci, grupul din sectorul infrastructurii, va plăti taxe suplimentare de 400 milioane de euro, cu 18% mai mult.
Deşi legislatorii dezbat încă bugetul, însemnând că detaliile se pot schimba, executivii de companii avertizează că taxele mai mari şi alte schimbări de politică vor inversa şapte ani de reforme prietenoase cu mediul de afaceri lansate sub conducerea preşedintelui Emmanuel Macron.
Aproximativ 400 de companii cu venituri de peste 1 miliard de euro în Franţa sunt aşteptate să plătească taxe în creştere în următorii doi ani pentru a aduce o sumă estimată la 8 miliarde de euro în visteria statului.
Deşi Barnier a promis că taxele suplimentare vor fi percepute doar doi ani, companiile şi economiştii sunt sceptici din moment ce Franţa şi-a revizuit adesea angajamentele, iar deficitele vor rămâne ridicate.
Taxe specifice vor fi aplicate de asemenea pe biletele de avion şi grupurile de transport maritim pentru a genera 2 miliarde de euro, iar guvernul a propus o taxă pe răscumpărările de acţiuni pentru a atrage 200 milioane de euro.
Economiştii avertizează că planul lui Barnier, care are drept obiectiv readucerea deficitului la 5% din PIB până la finalul anului 2025, ar putea reduce creşterea economică până la 0,5% anul viitor, de la un nivel estimat la 1% în 2024.