Business Internaţional

Franţa ratează ţinta de defict bugetar de 3% în 2013. Guvernul pregăteşte discret populaţia pentru noi măsuri de austeritate

Franţa ratează ţinta de defict bugetar de 3% în 2013....

Autor: Iulian Anghel

13.02.2013, 18:45 437

După Curtea franceză de Conturi, trei miniştri ai Cabinetului de la Paris au pus la îndoială, astăzi, capacitatea Franţei de a atinge, în 2013, ţinta de creştere economică pe care s-a construit bugetul general consolidat, deci şi pe cea de deficit public.

Cei trei au lăsat să se înţeleagă, în intervenţii separate, că Franţa va renunţa la obiectivul său de a reduce deficitul public la 3% începând cu acest an – un obiectiv calificat drept imposibil marţi de Curtea franceză de Conturi din cauza creşterii economice insuficiente. Chiar preşedintele Franţei, Francois Hollande, anunţase că, în următoarele zile, va exista o reevaluare a ţintelor macroeconomice.

Franţa a avut un deficit bugetar de 5,2% în 2011, de 4,8% în 2012 şi urma să intre în ţinta de 3% anul acesta. În 2014, deficitul era prevăzut să coboare la 2,2% din PIB, în 2015 la 1,3% din PIB în 2016, la 0,6% din PIB, iar în 2017 la 0,3% dinPIB. Datoria publică de 89,9% din PIB în 2012 urma să crească în acest an la 91,3% din PIB ca să coboară apoi, an de an, până la 82,9% din PIB în 2017.

Însă acest scenariu este pus la îndoială întrucât prognoza de creştere economică de 0,8% anul acesta, pe care s-a fundamentat bugetul pe 2013, nu mai pare să fie posibilă, majoritarea analiştilor văzând o creştere de maximum 0,3%, iar această scădere pune în discuţie veniturile statului şi deficitul bugetar.

Ministrul afacerilor externe Laurent Fabius a spus astăzi că este posibil ca deficitul să nu scadă în acest an la 3% din PIB pentru că nu trebuie periclitată, prin noi ajustări bugetare, şi bruma de creştere economică ce se aşteaptă.

Alţi doi minişti francezi, Jérome Cahuzac, ministrul bugetului, şi Pierre Moscovici, ministrul economiei, şi-au exprimat îndoiala că deficitul poate coborî la 3% din PIB.

Gille Moec, economist la Deutsche Bank crede, potrivit publicaţiei economice La Tribune, că guvernul Franţei, prin declaraţiile pe care le fac miniştrii Cabinetului de la Paris, pregăteşte opinia publică, pieţele şi agenţiile de rating pentru noi măsuri de austeritate în lunile ce vin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO