Business Internaţional

Franţa se revoltă : Proiectul lui Macron privind creşterea vârstei de pensionare a scos în stradă mii de oameni

Franţa se revoltă : Proiectul lui Macron privind...

Autor: Petru Mazilu

31.01.2023, 13:34 301

O grevă naţională se desfăşoară marţi în Franţa. Este al doilea val de proteste faţă de planurile preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Opt mari sindicate participă la greva, care perturbă şcolile, transportul public şi rafinăriile de petrol. Protestele la care s-au alăturat şi numeroşi profesori, au loc în toată Franţa. Prima etapă a protestelor a avut loc la jumătatea lunii ianuarie.

Guvernul susţine în continuare reformele privind vârsta de pensionare, în ciuda sondajelor de opinie care arată că două treimi dintre alegători se opun acestor schimbări. Pachetul legislativ care conţine modificările privind vârsta de pensionare vor ajunge săptămâna viitoare în Parlament.

Proteste de stradă au fost anunţate în cel puţin 200 de oraşe, iar 11.000 de poliţişti au fost detaşaţi pentru a acoperi evenimentele. Protestul principal are loc la Paris, dar oamenii se adună în număr mare şi la Toulouse, Marsilia, Nisa, Saint Nazaire şi Nantes.

Transporturile au fost grav perturbate din cauza protestului.

Sindicatul CGT a anunţat că cel puţin trei sferturi dintre lucrătorii de la marile rafinării de petrol şi depozite de combustibil ale TotalEnergies participă la protest. Producţia a fost redusă, iar furnizarea de energie electrică în Franţa a fost redusă cu aproximativ 4,5%. Livrările de produse petroliere au fost blocate, dar nu există o penurie de combustibil la benzinării.

Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a anunţat că aproximativ 55% dintre profesorii din învăţământul secundar au ieşit în stradă. Elevii de liceu au organizat proteste în faţa unor şcoli, iar studenţii au declarat că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris pentru a-i susţine pe grevişti.

La 62 de ani, vârsta de pensionare din Franţa este mai mică decât în majoritatea ţărilor din Europa de Vest. Italia şi Germania au optat pentru creşterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Spania vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar în Marea Britanie este de 66 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO