Business Internaţional

Franţa şi Germania fac prioritară plata creditorilor Greciei

Franţa şi Germania fac prioritară plata creditorilor Greciei

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2012, 14:48 545

Franţa şi Germania, ţările cu cea mai mare expunere la datoria Greciei, au pus noi presiuni pe statul elen pentru încheierea unui acord cu creditorii privaţi în privinţa restructurării datoriei şi au făcut prioritară îndeplinirea obligaţiilor faţă de creditori propunând ca, dacă Grecia primeşte cel de-al doilea pachet de bailout, fondurile să fie transferate într-un cont special din care deţinătorii de obligaţiuni să fie plătiţi direct.

Ca răspuns la cererile creditorilor, liderii politici greci s-au angajat să renunţe la 15.000 de angajaţi din sectorul public până la sfârşitul acestui an, ceea ce ar putea adânci şi mai mult criza socială prin care trece statul. În lipsa acordului cu creditorii, Atena nu poate primi fonduri noi, riscând astfel să intre în martie în incapacitate de plată, eveniment care ar trimite unde de şoc pe pieţele financiare şi în sistemul bancar, scrie presa internaţională.

"Sprijin, aşa cum o face preşedintele fracez, idea ca plata dobânzilor datoriilor să fie efectuată într-un cont special pentru a se asigura că Grecia face aceste fonduri disponibile", a declarat cancelarul german Angela Merkel. An astfel de fond ar garanta satisfacerea creditorilor şi încetarea plăţilor către Grecia în cazul în care statul nu-şi respectă angajamentele.

Germania, sub presiuni interne ca la salvarea Greciei să contribuie deţinătorii privaţi de datorii şi nu doar guvernele, cere o restructurare masivă a datoriei greceşti, de cel puţin 50%. Banca Centrală Europeană insistă ca restructurarea să fie doar voluntară. O parte din liderii politici ai Greciei au cerut în negocierile cu creditorii internaţionali ca statului să-i fie oferit drept de vot în cadrul băncilor în cazul în care acesta va trebui să recapitalizeze instituţiile de credit.

Băncile susţin însă că reducerile la care sunt "forţate" vor eroda capacitatea de creditare a sistemului şi se plâng de noile reguli privind rezervele şi calitatea capitalului care au ca scop protejarea băncilor de propriul management defectuos. Toate acestea fac parte dintr-o strategie care are ca scop creşterea presiunilor care apasă asupra liderilor politici, asupra afacerilor şi populaţiei. Băncile argumentează că dacă sistemul se prăbuşeşte, în cădere vor fi antrenate Europa şi milioane de locuri de muncă, notează MarketWatch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO