Business Internaţional

Franţa stă pe un butoi de pulbere: Sute de mii de francezi au ieşit în stradă să protesteze, oraşele încep să fie incendiate. Criză fară precedent după majorarea vârstei de pensionare. „Nu mai ascultă de oameni”

Franţa stă pe un butoi de pulbere: Sute de mii de...

Autor: Valeriu Dănilă

23.03.2023, 16:12 2332

Protestatarii francezi supăraţi pe preşedintele Emmanuel Macron şi pe planul său de a creşte vârsta de pensionare au blocat joi accesul la un terminal al aeroportului principal din Paris, titrează Reuters.

Pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle şi în toată ţara, demonstranţii au blocat drumurile,  accesul la şcoli şi universităţi, venind cu pancarte pe care se putea citi „Nu reformei pensiilor”.

Lângă Toulouse, în sud-vest, a fost observat fum ridicându-se de la grămăzile de moloz arzând, blocând accesul către autostradă.

Sondajele de opinie relevă de mult timp faptul că majoritatea alegătorilor s-au opus creşterii vârstei de pensionare.

Aceştia sunt în continuare supăraţi pe decizia guvernului, luată săptămâna trecută, de a promova modificarea legislaţiei fără vot şi de comentariile sfidătoare ale lui Macron.

„Sunt în grevă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, dar şi împotriva a ceea ce se întâmplă în guvern”, a declarat Lucile Bidet, programming officer în cadrul Air France, la un miting organizat în Nantes. „Nu mai ascultă de oameni”.

Macron a rupt tăcerea pe acest subiect susţinând că poziţia sa rămâne fermă şi că legea o să intre în vigoare până la sfârşitul anului, comparând totodată protestele cu asaltul asupra capitoliului din 6 ianurie 2021 întâmplat în SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO