Business Internaţional

Franţa, suportera tradiţională a unui euro slab, spune acum că o accentuare a deprecierii duce spre o "zonă periculoasă"

Franţa, suportera tradiţională a unui euro slab, spune...

Autor: Florentina Dragu

19.04.2015, 14:23 267

"Obiectivul actual este stabilizarea (euro). Dacă Europa ar vrea sau ar da impresia că doreşte ca euro să continue să se deprecieze, atunci am intra într-o zonă periculoasă", a spus Sapin în timpul unor întâlniri ale oficialilor din zona euro cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, transmite Wall Street Journal

Ministrul francez a subliniat că stabilizarea cotaţiilor euro la nivelul actual ar fi benefică pentru susţinerea creşterii economice din Europa.

Afirmaţiile lui Sapin sunt notabile, în special prin prisma faptului că Franţa a fost în ultimii ani unul dintre cei mai vocali susţinători ai deprecierii euro, care acţionează în favoarea exporturilor europene.

Moneda unică europeană a încheiat şedinţa de vineri la 1,08 unităţi faţă de dolarul american, mult sub cotaţia de 1,4 unităţi înregistrată în aceeaşi perioadă din 2014. Declinul euro a început la finele anului trecut şi a continuat în prima parte din acest an şi a fost cauzat în principal de programele de relaxare monetară demarate de Banca Centrală Europeană pentru susţinerea economiei din zona euro şi creşterea inflaţiei.

În ultimele două săptămâni, euro s-a stabilizat în jurul a 1,05-1,10 unităţi faţă de dolar, după ce la începutul anului a scăzut la niveluri record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO