Business Internaţional

Franţa, un stat providenţă, se pregăteşte pentru taxe mai mari. Germania, o ţară a exporturilor, taie taxele pentru companii

Franţa, un stat providenţă, se pregăteşte pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

10.06.2025, 22:07 374

Aflat în căutarea a 40 de mi­­li­­arde de euro pentru echilibrarea bu­ge­tului pe 2026, guvernul Franţei a admis recent că reducerile de chel­tuieli, care vor forma cea mai mare parte a efor­tului financiar, va trebui combinate cu o majorare a taxelor, scrie Le Monde.

Oficial, nicio decizie nu a fost luată încă. Premierul francez Fran­çois Bayrou îşi va anunţa de-abia la mijlocul lunii iulie decizia finală şi va face o amplă prezentare a bugetului pe 2026, dezvăluindu-şi planul de reface­re a finanţelor publice pe trei sau patru ani. Un referendum pe acest subiect ar putea fi de asemenea organizat.

Totuşi, odată cu desfăşurarea negocierilor, o schimbare semnifica­tivă a apărut faţă de declaraţiile ante­rioare: o majorare a taxelor va fi difi­cil de evitat. Iar ministerul francez al economiei şi finanţelor a început să pregătească publicul în acest sens.

Guvernul Germaniei a aprobat la începutul acestei luni un pachet de reduceri de taxe de 46 de miliarde de euro pentru a susţine companiile şi a revitaliza economia din acest an până în 2029, potrivit Reuters.

Pachetul este primul dintr-o serie de măsuri aşteptate a fi anunţate de noul guvern german pentru impul­sio­narea economiei care ar putea înregistra al treilea an consecutiv de declin pentru prima dată în istoria sa postbelică. Pachetul include şi o promisă reducere de un punct procentual a ratei taxei corporate în fiecare an pe o perioadă de cinci ani începând cu 2028, aceasta urmând să coboare la 10% până în 2032.

Ministrul german al economiei Katherina Reiche a declarat că vor fi anunţate noi măsuri de reducere a costurilor energiei, a birocraţiei şi de accelerare a procedurilor de aprobare.

Europa este de multă vreme o destinaţie favorită pentru călătorii aflaţi în căutare de cultură, istorie şi peisaje ameţitoare. Însă multe ţări de pe continent sunt pe cale să introducă noi taxe turistice, notează travelandtourworld.com.

Din Italia şi Spania până în Grecia şi Portugalia, noile taxe se adresează problemelor legate de pre­siunile în creştere asupra infrastruc­turii locale, eforturile privind suste­na­bilitatea şi cererea în creştere pentru turism responsabil.

În Marea Britanie, piaţa muncii s-a deteriorat semnificativ de la intro­ducerea unei majorări de taxe pe businessuri în luna aprilie, relatează Bloomberg. Rata ocupării forţei de muncă în Marea Britanie a consem­nat cel mai puternic declin din cinci ani, iar creş­te­rea salariilor a încetinit peste aşteptări, piaţa muncii deterio­rându-se după ce ministrul britanic de finanţe Rachel Reeves a crescut costul angajărilor.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 109.000 în mai, cea mai dramatică scădere din mai 2020, indică datele Biroului Naţional de Statistică. Scăderea a depăşit cu mult aşteptările economiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels