Business Internaţional

Franţa vrea măsuri împotriva scumpirii alimentelor

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2011, 23:42 207

Franţa va organiza prima reuniune din istorie a miniştriloragriculturii din ţările membre ale G20 pentru a stabili un plan deacţiune pentru limitarea fluctua­ţiilor exce­sive şi bruşte alepre­ţurilor pro­duselor agricole. Planul va fi trimis apoi pentrudezbatere liderilor G20, care se vor reuni pe 20 şi 21 iunie laParis.

Proiectul va conţine, de asemenea, măsuri pen­tru îmbu­nătăţireatranspa­renţei informa­ţiilor, în special a acelora referi­toare lastocuri, pentru îmbună­tă­ţirea manage­men­tului riscului şireglementarea pieţei de produse agricole, scrie The New YorkTimes.

În ultimele 12 luni preţul grâului a cres­cut cu 75% după ceseceta şi incendiile au dus la impunerea de restricţii la exportdin partea Rusiei, iar inundaţiile au distrus cul­turile din Canadaşi Australia. Preţul grâului a scăzut cu 3,7% ieri, după ce Rusia aanunţat că ridică interdicţia de export. "Toată lumea dă vina pespeculă, dar speculaţiile reprezintă doar un simptom şi nu cauzacreşterii pre­ţurilor", a declarat Alexan­der Sarris, profesor deeconomie la Universitatea din Atena.

Franţa insistă pentru crearea unei baze de date pentru stocuri,res­pectiv Iniţiativa pentru In­for­maţii referitoare la PiaţaAgri­colă, care ar urma să fie admi­nistrată de Organizaţia pentruAgricultură şi Alimente a ONU.

Baza de date va ţine evidenţa stocurilor deţinute de statelelumii şi a evoluţiilor pieţei. Unele ţări, printre care Chi­na,sunt însă reticente să di­vulge in­formaţii pe care le considerăstra­tegice. Franţa a cerut orga­ni­za­ţiilor inter­naţionaleprecum Banca Mon­dială şi Pro­gramul Mondial pentru Alimente săelabo­reze planuri pentru stabilirea de rezerve ali­men­tare înstatele vulnerabile la lipsuri şi să caute produse de asigurarecare să-i protejeze mai bine pe fermieri contra riscurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO