Business Internaţional

Fraudă cu fonduri europene în Slovacia: lupta murdară pentru terenuri arabile

Fraudă cu fonduri europene în Slovacia: lupta murdară...

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2018, 00:04 689
În estul Slovaciei, grupuri de inte­rese care recurg la metode mafiote au descoperit că granturile directe EU pentru zone agricole pot fi folosite ca sur­să de venit şi încearcă să smulgă tere­nuri agricole din mâinile proprie­ta­rilor. Deutsche Welle a discutat cu una dintre victime.

Frantisek Oravec şi-a dorit dintot­dea­una să fie fermier, ca tatăl său şi ca bu­­nicul său. Oravec, de 47 de ani, deţi­ne o fermă impresionantă în Gynov, un să­tuc din sud-estul Slovaciei. Ferma e pro­pria realizare, fiind construită de-a lun­gul a două decenii şi jumătate.

Oravec cultivă aproape 3.000 de hec­tare de teren, parţial deţinute de el, parţial luate în arendă. În ultimii trei ani însă, nu prea a mai avut timp să-şi cultive pământul sau să aibă grijă de animale pentru că a fost nevoit să analizeze documente, să citească scri­so­rile trimise de avocaţi sau să apară în in­stanţe. Sau chiar să se trateze în spital.

„Încearcă să-mi fure pământul“, se plânge Oravec, ţinând în mână o fotografie în care apare cu faţa însân­ge­rată, nasul spart, după ce a fost bătut pe propriul pământ. „Credeam că trăim într-un stat de drept şi în UE.“

Oravec face parte dintr-un grup de fer­mieri din estul Slovaciei care au de­venit victimele unor forme moderne de în­suşire frauduloasă de terenuri agri­cole. Grupurile de interese recurg la sche­me legale, reţele formate din poli­ticieni şi oameni de afaceri locali pen­tru a prelua controlul asupra terenu­rilor arabile pentru a putea băga în bu­zu­nar granturile directe UE pentru zonele agricole. Modelul este făcut posibil de por­tiţele existente în cadrul reglemen­tă­ri­lor slovace privind subvenţiile, dar şi prin structuri de putere existente într-o ţară în care relaţiile bune cu elitele aflate la putere sunt vitale.

Compania cu care se luptă Oravec pen­tru propriul pământ se numeşte ESIN Group. Aceasta este activă în nu­me­roase sectoare de business. Şi alţi fer­mieri din estul Slovaciei au trecut prin ex­perienţe similare şi au vorbit deschis despre ele. Numărul cazurilor nerapor­ta­te ar putea fi mult mai ridicat. Mulţi din­tre cei afectaţi susţin că ştiu de cazuri ale unor colegi care nu vorbesc de teamă.

Presa locală acoperă doar parţial su­biectul, multe redacţii slovace te­mân­du-se să nu fie acţionate în in­stanţă şi mai apoi ruinate financiar.

Tragic, numai după uciderea jur­na­listului Jan Kuciak la sfârşitul lunii fe­bruarie multe cazuri de corupţie şi cri­mă organizată au fost aduse la supra­faţă. Pentru cazurile agricole a fost înfiin­ţat un comitet investigativ, dar fermierii simt că sunt duşi de nas în continuare.

Oravec a fost nevoit să-şi vândă din proprietăţi pentru a-şi finanţa bătăliile în instanţă. Acesta spune că şi-a pierdut încrederea în statul slovac. „Nu există niciun stat de drept aici, e mai degrabă ca în America, cu 300 de ani în urmă“.

În 2017, România a avut cele mai mul­te anchete dintre ţările Uniunii pri­vind utilizarea fondurilor UE-11, din care opt s-au încheiat cu recomandări, rele­vă raportul pe 2017 al OLAF (Oficiul European Antifraudă). Urmează Ungaria şi Polonia cu 10 anchete şi Grecia cu 9.

Fondurile UE au devenit un subiect sensibil în Ungaria, după ce în urma unei anchete realizate în această ţară, biroul anti-fraudă al UE, Olaf, a anunţat că a descoperit nereguli serioase legate de contracte de iluminat public acordate unei companii deţinute anterior de ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz. Olaf a cerut Comisiei Europene să recupereze peste 40 milioane de euro din fondurile UE cheltuite pe astfel de proiecte.

Olaf recomandase deja ca instituţiile europene să recupereze 283 milioane de euro primite de Ungaria pentru construirea unei noi linii de metrou în Budapesta după descoperirea unor dovezi de fraudă şi posibil corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO