Business Internaţional

Freddie Mac incearca sa stranga 5 mld. $ de la investitori

21.07.2008, 17:40 21

Freddie Mac, cea de-a doua mare companie de pe piata ipotecara americana, s-a inscris in cadrul SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA, eliminand astfel cel mai important obstacol in incercarea de a efectua noi emisiuni de actiuni si de a-si mari portofoliul de credite ipotecare, scrie Bloomberg.
Miscarea este menita sa permita creditorului sa efectueze o operatiune de strangere de capital in valoare de 5,5 mld. dolari (3,4 mld. euro), in cadrul careia vor fi emise atat actiuni preferentiale, cat si titluri comune, potrivit companiei.
"In aceste conditii, Freddie Mac poate demara operatiunea de strangere de capital mult mai devreme decat ne-am fi asteptat", a declarat Paul Miller, analist in cadrul Friedman Billings Ramsey.
"Chiar daca ingrijorarile privind structura capitalului companiei persista, acest pas elimina o problema importanta", a adaugat el.
Actiunile Freddie Mac
s-au prabusit cu 64% in ultima luna, in timp ce titlurile Fannie Mae au pierdut 56%, in conditiile in care in randul investitorilor au aparut temeri privind insuficienta nivelelor de lichiditate inregistrate de catre cele doua companii. Prabusirea actiunilor celor doi creditori a determinat un raspuns prompt din partea autoritatilor de reglementare financiara, seful Trezoreriei americane Henry Paulson anuntand recent un plan de sprijinire a companiilor, care include si o crestere a liniei de credit la care acestea au acces. Dupa anuntul privind miscarea Freddie Mac, actiunile creditorului au inregistrat o crestere de 10%, ajungand la 9,18 dolari. In acelasi timp, titlurile Fannie Mae s-au apreciat cu 2,47 dolari, pana la 13,40 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO