Business Internaţional

Frica de recesiune globala a prabusit iar pietele financiare din New York si Tokio, dupa revenirea de la inceputul saptamanii

Frica de recesiune globala a prabusit iar pietele financiare din New York si Tokio, dupa revenirea de la inceputul saptamanii
16.10.2008, 18:09 31

Bursele din Europa si Asia au intrat in declin, indicii de referinta de la Tokio la Budapesta pierzand mai mult de 6%, pe fondul ingrijorarilor ca planurile menite sa salveze sistemele financiare din Europa si Statele Unite nu vor avea puterea sa stea in calea recesiunii, scrie Bloomberg.

"Este evident ca pentru a se evita riscurile sistemice ce planeaza asupra sistemului financiar este necesar un ajutor substantial din partea statului, insa acesta nu pare a fi suficient pentru a pune capat preocuparilor ce afecteaza pietele, conform carora cresterea economica mondiala s-ar putea contracta", sunt de parere strategii Societe Generale.
Indicele MSCI World a pierdut pana la jumatatea sedintei de tranzactionare la Londra 2,5%, in coborare pentru a doua zi consecutiv. La scurt timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, indicele Dow Jones Stoxx 600 pierduse 2,8%, dupa ce cu o zi inainte pierduse 6,5%. Nici indicele asiatic MSCI Asia Pacific nu se abate de la acest trend, aflandu-se in cadere cu 9%. In ceea ce priveste pietele nationale, in Marea Britanie, indicele FTSE 100 coborase cu 3,3% la jumatatea sedintei, in Franta indicele CAC40 se depreciase cu 4,13%, iar in Germania indicele DAX a scazut cu 2,8%.
Aceste declinuri au aparut dupa ce pietele asiatice au scazut puternic. Indicele japonez Nikkei 225 a cunoscut cea mai insemnata pierdere de o zi, 11,4%, din octombrie 1987 pana astazi. Busele din Australia, Hong Kong, Taiwan si China s-au aliniat si ele noului trend: pierderi.
"Increderea investitorilor a fost zdruncinata", este de parere Henk Potts, managerul unui fond de investitii la Barclays Stockbrokers.
"Ingrijorarile cresc deoarece nu se cunoaste cat de profunda va fi recesiunea. Pur si simplu nu mai sunt cumparatori pe piete".
In Europa, joi, bancile erau din nou in expectativa, dupa ce guvernul elvetian si banca centrala au actionat pentru a sustine UBS, iar Credit Suisse a anuntat ca a reusit sa obtina 10 mld. franci (6,46 mld. euro) pentru a veni in intampinarea masurilor mai dure privind baza de capital si riscurile pe care organele de reglementare elvetiene le vor impune.
Nici actiunile companiilor miniere nu s-au descurcat mai bine, urmand aceeasi directie ca si cu o zi inainte, cand pe fondul temerilor ca o incetinire a cresterii economice va eroda cererea pentru bunuri de consum, preturile acestora au scazut.
Pretul petrolului a intrat din nou in declin, pierzand mai mult de 50% fata de valoarea record inregistrata in iulie, pana la cel mai jos nivel al ultimelor 13 luni, 72,96 dolari (53,6 euro) barilul. Actiunile companiilor petroliere au scazut in linie, in frunte cu Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petroliera europeana, actiunile sale scazand cu 5,02%.
Indicele european Stoxx 600 a pierdut anul acesta 43% de teama ca inchiderea portilor pietelor de credit va atrage dupa sine o recesiune globala, stergand de pe piata 25.000 mld. dolari (18.367 mld. euro) din valoarea actiunilor din lumea intreaga.
Companiile financiare au raportat pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 637 de miliarde de dolari (468 mld. euro) de pe urma investitiilor ipotecare de la inceputul lui 2007.
La vederea unei asemenea stari de haos, liderii mondiali si-au unit puterile si au oferit practic fonduri nelimitate si garantii bancilor.
Rationamentul a fost ca odata ce erau salvate bancile s-ar putea evita intrarea economiei mondiale in recesiune, insa investitorii nu au fost convinsi si temerile au continuat sa afecteze tranzactiile de pe piete. Amenintarea iminenta a unei recesiuni globale continua sa atarne deasupra capetelor tuturor, fie ca vorbim de companii sau de gospodarii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO