Business Internaţional

Frica loveşte monedele ţărilor emergente. Euro se apreciază

Frica loveşte monedele ţărilor emergente. Euro se...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2015, 00:05 1624
De teamă că economia Chinei înce­tineşte, investitorii fug de monedele eco­no­miilor emergente din toată lumea. Pers­pectivele acestor ţări sunt strâns le­gate de a doua economie ca mărime şi o piaţă principală pentru materiile prime exportate de lumea emergentă. Brazilia, Africa de Sud şi Rusia au China printre cei mai mari parteneri comerciali.

Dacă banii pleacă dintr-o parte, ei trebuie să ajungă undeva. Euro, considerat o investiţie sigură chiar şi în cele mai cumplite momente ale crizei datoriilor din zona euro, a atins faţă de dolar cel mai ridicat nivel începând cu februarie, ajungând până la 1,15 dolari pe unitate.

Aşteptările analiştilor că Rezerva Federală americană va majora în septembrie dobânzile pentru prima dată în ultimii zece ani au scăzut la 28%, de la 54% în zilele de dinainte ca Beijingul să devalorizeze yuanul. Dolarul însă a luat faţa monedelor emergente. Cel mai mult teren au pierdut rubla rusească şi randul sud-african.

Acesta din urmă a alunecat la minimul istoric în raport cu dolarul. Ringgitul malaiezian a atins faţă de moneda americană cel mai redus nivel de după criza asiatică din 1998, când Kuala Lumpur şi-a legat moneda de dolar înainte de a înlătura controalele de capital, potrivit Financial Times.

Rupia indiană a plonjat, de asemenea, la un nivel nemaiatins după criza asiatică. Wonul coreean este la minimul ultimilor patru ani. Lira turcească a tatonat noi minime istorice.

În unele cazuri, cum este Kazahstan, autorităţile au lăsat moneda să se deprecieze pentru a răspunde prăbuşirii preţurilor materiilor prime şi cursei pentru devalorizare în care sunt prinse marile bănci centrale, printre care BCE. Kazahstanul şi-a centrat economia pe exporturile de petrol. Alte ţări pur şi simplu nu mai au spaţiu de manevră pentru a interveni pe pieţe.

Notă discordantă în acest peisaj au făcut monedele economiilor din Europa Centrală, unde zlotul, forintul şi coroana cehă şi-au menţinut statutul de adăpost pentru vremuri tulburi. Zlotul s-a depreciat cu mai puţin de 0,1% faţă de euro, în timp ce forintul s-a apreciat 0,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO