Business Internaţional

FT: Cum a ajuns San Francisco casă pentru cele mai valoroase companii ale lumii, dar şi pentru supradoza de droguri în rândul tinerilor. Din cauza creşterii preţurilor oamenii nu îşi mai permit să trăiască în oraşul cuprins de violenţă, iar care o pot face, nu mai vor

FT: Cum a ajuns San Francisco casă pentru cele mai...

Autor: Valeriu Dănilă

21.05.2023, 19:43 491

Imediat după ora prânzului, într-o zi însorită de la sfârşitul lunii noiembrie, Senna Matkovic a leşinat şi a devenit albastru. Copilul de 10 luni se jucase cu fratele său geamăn în iarba din Moscone Park în San Francisco. Panicată că se sufoca cu ceva ce ea nu putea vedea, dădaca a sunat la 911. O maşină de pompieri şi o ambulanţă au sosit în câteva minute. Paramedicul a decis să-i administreze naloxonă, un spray nazal care inversează supradozele de opioide. Copilul s-a trezit instantaneu.

Un raport toxicologic a dezvăluit că Senna a ingerat accidental fentanil, un opioid care este mai ieftin şi mai letal decât heroina. Salvarea acestuia s-a bazat în întregime pe familiaritatea serviciilor de urgenţă din San Francisco cu o epidemie care a făcut ca supradozele de fentanil să fie acum atât de comune încât oraşul a îcenput să distribuie truse de inversare a supradozei către biblioteci, biserici şi şcoli. În ultimii ani, cartelurile de droguri au inundat oraşele din SUA cu fentanil pentru a satisface cererea de opioide în creştere.

Dar problemele oraşului San Francisco merg dincolo de droguri. Bay Area găzduieşte 4 dintre cele mai valoroase 10 companii ale lumii: Apple, Alphabet, Nvidia şi Meta. Uluitor este însă că 1% din populaţia oraşului nu are adăpost, comparativ cu 0,2% media SUA.

Prăpastia dintre bogaţi şi săraci este una dintre cele mai mari din america. Preţurile locuinţelor şi chiriile au crescut la niveluri de neimaginat în timpul ultimului boom tehnologic.

Din cauza pandamiei, companiile de tehnologie au adoptat munca la distanţă, au concediat personal şi au redus spaţiul de birouri, lăsând aproape o treime din imobilele comerciale ale oraşului libere. Cu alte cuvinte, casele sunt mai scumpe şi mai rare, iar birourile sunt ieftine şi goale. Profesorii şi asistentele nu îşi mai permit să trăiască în San Francisco, iar angajaţii din domeniul tehnologiei văd puţine motive pentru a mai face acest lucru.

Atacurile violente în cartierele bogate, inclusiv înjunghierea fatală a fondatorului aplicaţiei Cash, Bob Lee, şi o spargere în casa fostei preşedinte a Camerei, Nancy Pelosi, care l-a lăsat pe soţul ei în spital cu un craniu fracturat, au fost interpretate ca simboluri ale ilegalităţii omniprezente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO