Business Internaţional

FT: Care este efectul de domino al reducerii ratingului SUA

FT: Undele de şoc ar putea ameninţa dolarul şi bondurile americane. Plus, cei mai mari creditori ipotecari, ameninţaţi de tăierea ratingului

Autor: Radu Racu

06.08.2011, 11:51 2800

Anunţul agenţiei de rating Standard&Poor's de a reduce ratingul SUApentru prima dată în istoria statului nord-american va trimite undede şoc pe pieţele internaţionale, printre potenţialele efectenumărându-se scumpirea randamentelor pentru titlurile de trezorerieale SUA şi o ameninţare la statutul dolarului american de valută etalon a finanţelormondiale, scrie Financial Times.

Peter Fisher (foto dreapta), un manager de investiţii din cadrulcelui mai mare fond din lume după active, BlackRock, spune căimplicaţiile deciziei sunt greu de anticipat. Un factor importantde urmărit este efectul de domino asupra ratingurilor altordatorii, spune el.

Luni se aşteaptă o decizie S&P în cazul altor instituţii destat americane, cum sunt cei doi mari creditori ipotecari FannieMae şi Freddie Mac. O reducere a ratingului şi în cazul celor douăinstituţii este foarte probabilă, întrucât agenţia de rating asubliniat în trecut legătura strânsă dintre calificativul generalal ţării şi notele celor doi creditori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO