Business Internaţional

FT: Coronavirusul a declanşat o inversare a procesului de globalizare

FT: Coronavirusul a declanşat o inversare a procesului...

Autor: Catalina Apostoiu

05.02.2020, 00:05 1779

Noua tulpină de coronavirus cu originea în oraşul chinez Wuhan a pus pieţele şi autorităţile de sănătate din întreaga lume pe jar în egală măsură, în opinia boardului editorial al Financial Times.

Preţurile acţiunilor la nivel mondial au resimţit din plin şocul, iar randamentul pe termen lung al titlurilor americane de trezorerie a scăzut temporar sub randamentul pe termen scurt, un potenţial semn de avertizare privind o recesiune globală. Nici chiar cei mai experimentaţi epidemiologi nu pot anticipa cum se va răspândi virusul. Nesiguranţa şi atmosfera febrilă vin cu costuri financiare. Dobânzile reduse, banii ieftini şi speranţele pentru economia mondială generate de semnarea unui acord comercial iniţial între SUA şi China contribuiseră la creşterea valorii acţiunilor. Astfel nu e nevoie ca optimismul să sufere o lovitură prea mare pentru ca preţurile să o ia în jos, se arată în opinia FT.

Totuşi, poate că mai îngrijorător pentru economia mondială şi investitori decât impactul direct al virusului este reacţia autorităţilor chineze. Închiderea unor părţi însemnate din ceea ce constituie în prezent, după unele calcule, cea mai mare economie a lumii, va avea efecte secundare pe alte pieţe, în special în ţările cu cele mai puternice legături comerciale. China constituie acum o parte mult mai mare din economia mondială. În 2002, aceasta reprezenta 8% din PIB-ul mondial, în timp ce acum procentul a urcat la 19%. Rolul acesteia în cadrul economiei mondiale s-a schimbat de asemenea, fabricile chineze constituind o parte vitală din lanţurile globale de aprovizionare, iar turiştii chinezi reprezentând o mai mare proporţie din turismul mondial.

Industria este însă cea mai afectată. Apple a avertizat în legătură cu impactul încetinirii asupra lanţului său de aprovizionare. Constructorii auto Toyota şi Honda au închis fabrici.

Impactul este uşor de perceput în preţurile materiilor prime. Preţurile metalelor industriale au scăzut, în timp ce aurul a crescut. Investitorii caută aparenta siguranţă a metalelor preţioase în timp ce se aşteaptă ca cererea de materii prime să scadă.

Industriile serviciilor vor resimţi efectele de asemenea, în opinia FT. Economiştii estimează lovitura suferită de PIB-ul chinez la 0,5%-1% în T1, o lovitură considerabilă dată unei economii aflate deja în încetinire.

Extinderea epidemiei echivalează cu un experiment în deglobalizare, scrie boardul editorial al FT. Bariere sunt ridicate nu pentru a opri comerţul şi migraţia, ci pentru a stopa răspândirea infecţiei. Efectele economice sunt însă asemănătoare: lanţuri de aprovizionare sub presiune, scăderea încrederii companiilor şi diminuarea comerţului internaţional.

Strategii pot lua măsuri pentru susţinerea creşterii, dar nu pot face prea multe în ceea ce priveşte şocul suferit de capacitatea economiilor de a produce bunuri şi servicii. Astfel, economia mondială rămâne la mila naturii. Cât de mare va fi impactul asupra creşterii economiei mondiale va depinde de cât de rapid va fi adus sub control virusul, scrie Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO