Business Internaţional

FT: Franţa doreşte cel mai dur şi mai devastator Brexit pentru Marea Britanie. Ambiţia lui Macron este să facă din Paris centrul financiar al lumii

FT: Franţa doreşte cel mai dur şi mai devastator...

Autor: Alex Ciutacu

17.07.2017, 13:26 2442

Statul francez îşi doreşte ca Parisul să ajungă principalul centru financiar al Europei după Brexit şi preferă un proces de ieşire din UE cât mai dur pentru Londra, conform unui mesaj ajuns în atenţia publică în urma unei scurgeri de informaţii, potrivit Business Insider.

Într-o notă către Trezorerie, Jeremy Browne, unul dintre europarlamentarii Marii Britanii, a catalogat întâlnirea pe care a avut-o la Banca Franţei drept „cea mai rea pe care a avut-o oriunde în Uniunea Europeană”.

Browne a precizat într-un memorandum, că banca centrală franceză işi doreşte întreruperea şi dezintegrarea serviciilor financiare britanice din Franţa, chiar dacă acest lucru vine cu un cost masiv. „Franţa consideră Marea Britanie drept adversar, nu partener”, a menţionat acesta.

Scurgerea de informaţii care a dus la publicarea notei interne a fost urmată de avertizări din partea liderilor industriei din Marea Britanie. Aceştia susţin că dacă negocierile Brexit vor avea un rezultat negativ şi vor fi concluzionate prin lipsă de acorduri economice, urmările vor fi catastrofale, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE.

„Suntem martorii unui efort colectiv, din partea întregii Franţe, care a devenit mult mai năucitor şi mai agresiv odată cu alegerea preşedintelui Macron”, explică Browne.

Prim ministrul Edouard Philippe susţine că vrea să transforme Parisul în principalul centru financiar din Europa, după Brexit, pregătind o serie de măsuri pentru a atrage business-ul internaţional.

„Orice ţară care nu este nerezonabilă este receptivă la oportunităţile pe care le oferă Brexitul, dar Franţa merge mai departe şi transformă într-o virtute refuzul de a avea un parteneriat cu Marea Britanie. Aceştia par mulţumiţi să vadă un rezultat tragic pentru Londra în urma Brexit-ului, chiar dacă nu ar aduce niciun beneficiu pentru Paris”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO