Nicuşor Dan, noul preşedinte ales al României, se confruntă cu echivalentul politic al reparării unei maşini în timp ce aceasta rulează, avertizează aliaţii şi potenţialii parteneri de coaliţie, care subliniază că ţara are urgent nevoie de un guvern funcţional pentru a menţine accesul la fonduri europene şi a tempera cheltuielile publice, titrează Financial Times.
Mult timp considerat outsider, din cauza lipsei de sprijin din partea partidelor tradiţionale care au condus România după 1989, Dan, care a candidat ca independent, a reuşit să obţină o victorie surprinzătoare în alegerile de duminică, învingându-l pe candidatul de extremă dreapta George Simion.
„România începe o nouă etapă şi are nevoie de fiecare dintre voi” le-a spus Dan susţinătorilor adunaţi în seara alegerilor.
Provocarea imediată a lui Dan va fi să numească un prim-ministru şi să formeze un guvern capabil să adopte reforme esenţiale pentru atragerea fondurilor europene, evitarea retrogradării ratingului suveran la nivelul de „junk” şi reducerea deficitului bugetar, care, în 2024, depăşea 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană.
„Este o sarcină uriaşă” a declarat istoricul Ion M. Ioniţă. „Deficitul explodează, atât cel bugetar, cât şi cel comercial sunt la maxime istorice. Avem nevoie de reforme administrative şi economice, în timp ce pieţele financiare ne privesc cu mare atenţie”.
România se află din 2020 sub procedura de deficit excesiv, iar oficialii europeni au anunţat că, începând cu 4 iunie, Comisia Europeană va intensifica presiunea.
Motivul: corecţiile bugetare ale Guvernului au fost considerate insuficiente, mai ales în condiţiile în care Bucureştiul plănuia o reducere a deficitului de mai puţin de 1% din PIB anul acesta.
Totodată, Bruxelles-ul ar putea declanşa un mecanism care să ducă la suspendarea unor fonduri europene, dacă Guvernul român nu aplică reduceri clare ale cheltuielilor, potrivit a trei oficiali UE.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat rapid pe Dan, dar oficialii europeni avertizează că spaţiul de manevră s-a îngustat considerabil pentru un guvern care a tergiversat reformele şi a lăsat cheltuielile publice să scape de sub control.
Pieţele financiare au reacţionat pozitiv luni, bucuroase că a fost evitată o preşedinţie de extremă dreapta, însă analiştii nu ignoră dificultăţile din agenda lui Dan, în special faptul că va trebui să colaboreze cu politicieni pe care i-a criticat în campanie.