Business Internaţional

FT: Rusia consolidează prezenţa militară în zona Mării Negre, pe fondul pasivităţii NATO

FT: Rusia consolidează prezenţa militară în zona...

Autor: Mihai Draghici

15.05.2016, 13:23 171

"Cu două luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, multe state membre ale Alianţei sunt îngrijorate că Rusia îşi extinde prezenţa militară asupra întregii regiunii a Mării Negre", notează FT într-un articol intitulat "Ambiţiile militare ale Rusiei fac valuri în Marea Neagră".

Editorialiştii FT Sam Jones şi Kathrin Hille menţionează declaraţii făcute acum câteva zile de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"I-am spus secretarului general NATO Jens Stoltenberg: «Sunteţi absenţi de la Marea Neagră, care aproape a devenit lac rusesc. Dacă nu se iau măsuri acum, istoria nu ne va ierta»", a declarat Recep Erdogan.

În ultimele luni, Comitetul militar NATO a atras atenţia în legătură cu stategia Rusiei de a limita accesul navelor şi avioanelor militare în Marea Neagră. Conform FT, Rusia are planul de a instala în zona Mării Negre sisteme de rachete Kalibr care pot atinge ţinte în Egipt, Lituania, Italia, Austria şi Polonia.

"Strategia Rusiei este să exercite presiuni militare pentru a deschide fisuri mici în arhitectura de securitate a Europei. Iar Marea Neagră este cea mai mare fisură, este zona cea mai vulnerabilă. Rusia revine la jocul practicat în timpul Războiului Rece şi anterior, acela de a trata Marea Neagră ca un fel de lac rusesc", explică Jonathan Eyal, directorul Institutului Rusi, citat de Financial Times.

Potrivit analistului, atenţia Alianţei Nord-Atlantice s-a concentrat asupra activităţilor Rusiei în nord-estul Europei, deşi Marea Neagră este "pivotul în jocul geopolitic" al Rusiei. "Începând din anul 2008, de la invazia rusă în Georgia, exact acest lucru s-a întâmplat. Iar mizele crizei din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, sunt tot despre Marea Neagră", subliniază Eyal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO