Business Internaţional

Fugă din faţa furtunii: CEO-ul Intel a vândut acţiunile înainte ca breşa din securitatea chip-urilor Intel să fie făcută publică

Fugă din faţa furtunii: CEO-ul Intel a vândut...

Autor: Răzvan Botea

07.01.2018, 15:20 1063

În timp ce Intel se grăbeşte să creeze patch-uri pentru eliminarea breşei din securitatea chip-urilor, s-a scurs informaţia că directorul executiv Brian Krzanich a vândut o mare parte din acţiunile sale, înainte ca informaţia despre vulnerabilitate să fie făcută publică, relatează Deutsche Welle.

Conform unui dosar al Comisie pentru Securitate şi Schimburi (SEC), directorul executiv al companiei Intel a vândut acţiuni în valoare de 39 mil. dolari la sfârşitul lui noiembrie, la câteva luni după ce Google a informat producătorul de chip-uri despre existenţa unei probleme majore privind securitatea produselor, dar înainte de dezvăluirea de miercuri privind breşa de securitate.

Dosarul comisiei arată de asemenea că vânzarea a fost parte dintr-un plan creat de Intel în 30 octombrie, cu doar o lună înainte ca directorul executiv să-şi vândă acţiunile. Planul ar oferi posibilitatea de a pre-stabili timpul la care vor vinde acţiunidirectorii executivi, astfel să nu poată fi acuzaţi că au efectuat aceste operaţiuni având cunoştinţe din interior.

Vânzarea l-a lăsat pe Krzanich cu aproximativ 250.000 de acţiuni, acesta fiind numărul minim de acţiuni pe care îl poate deţine acesta, conform regulilor din companie.

Intel a declarat joi că iniţial intenţiona să dezvăluie această problemă a microprocesoarelor săptămâna următoare, însă au fost nevoiţi să facă asta mai devreme din cauza reportajelor din media.

Intel şi alte companii au fost informate încă din iunie în privinţa bug-urilor Meltdown şi Spectre. Bug-urile pot permite anumitor programe să fure date din memoria computerului, inclusiv fotografii, parola, documente, etc.

Intel a anunţat că nu este o breşă sau un bug această vulnerabilitate, ci o problemă cu spectru larg ce a afectat procesele de calcul comune tuturor platformelor de tip computer, produse de la mijlocul anilor ’90.

Aceste bug-uri sunt prezente nu numai în PC-uri, ci şi în dispozitive cum ar fi tablete şi smartphone-uri. Apple a anunţat că toate device-urile cu sistem iOS sau Mac au fost afectate.

Deşi Intel a anunţat că se aşteaptă să creeze update-uri care să rezolve problema pentru 90% din computerele produse în ultimii 5 ani, alţi experţi sunt de părere că singura soluţie este schimbarea microcipurilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO