Business Internaţional

Furtuna economică se apropie de sfârşit: Inflaţia la nivel global a atins vârful. Urmează o încetinire a ritmului de creştere al preţurilor

Furtuna economică se apropie de sfârşit: Inflaţia la...

Autor: Dorin Oancea

28.11.2022, 09:17 177

Principalii indicatori sugerează că inflaţia mondială galopantă din acest an a atins un nivel maxim şi că ritmul de creştere a preţurilor va încetini în lunile următoare, scrie Financial Times.

Preţurile la poarta fabricilor, tarifele de transport maritim, preţurile materiilor prime şi aşteptările privind inflaţia au început să se reducă de la nivelurile record înregistrate recent. Aceste serii de date sunt urmărite pe scară largă de economişti şi de factorii de decizie politică, deoarece oferă un prim indiciu asupra tendinţelor care vor modela calculul inflaţiei globale.

Potrivit economiştilor, datele sugerează că presiunile asupra preţurilor din lanţurile de aprovizionare globale se atenuează, ceea ce face probabil ca inflaţia globală să scadă de la ratele istorice ridicate care au afectat finanţele gospodăriilor şi activitatea companiilor în ultimele luni.

Aceasta ar fi o veste binevenită pentru principalele bănci centrale, care au crescut rapid ratele dobânzilor într-un efort coordonat de a controla inflaţia, riscând astfel să arunce economiile majore în recesiune.

"Inflaţia este probabil la apogeu", a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics. Scăderea presiunilor asupra preţurilor şi blocajele în aprovizionarea cu bunuri "prefigurează viitoarea moderare a preţurilor de consum", a spus el.

Inflaţia globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie, potrivit estimărilor Moody's; acesta va fi "punctul culminant" pentru preţurile de consum, a spus Zandi.

Potrivit Capital Economics, inflaţia a atins deja un vârf pe pieţele emergente, preţurile de consum scăzând în Brazilia, Thailanda şi Chile, în timp ce datele recente arată o slăbire a unor presiuni asupra preţurilor în economiile dezvoltate.

În Germania, preţurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în octombrie faţă de luna precedentă - cea mai mare scădere lunară din 1948. În SUA şi în Regatul Unit, inflaţia anuală a preţurilor de producţie a încetinit din vară.

Aproape toate economiile de top din grupul G20 care şi-au publicat indicii preţurilor de producţie din octombrie au raportat un ritm de creştere anuală mai lent decât în luna precedentă, inclusiv Spania, Mexic, Portugalia şi Polonia.

Jennifer McKeown, economist şef global la Capital Economics, se aşteaptă ca inflaţia globală să înceapă să scadă anul viitor, pe fondul scăderii preţurilor la majoritatea materiilor prime, pe măsură ce cererea slăbeşte. Preţurile ridicate ale energiei din acest an se vor stabiliza în 2023, a spus ea.

"Estimarea noastră este că efectele alimentelor şi ale energiei împreună vor reduce cu aproximativ 3 puncte procentuale inflaţia globală a preţurilor de consum în economiile avansate, în medie, în următoarele şase luni", a spus ea.

Cu toate acestea, unii economişti au avertizat că menţinerea unor costuri ridicate ale energiei ar putea încetini declinul. Susannah Streeter, analist senior de investiţii şi pieţe la Hargreaves Lansdown, a declarat că "petrolul [va rămâne] foarte sensibil la constrângerile de aprovizionare, iar iminenta interdicţie impusă de UE asupra ţiţeiului rusesc" va continua să alimenteze inflaţia în Marea Britanie şi în zona euro.

Preţurile la energie şi la alte mărfuri ar putea să crească din nou dacă economia chineză îşi revine puternic sau dacă Rusia va reduce din nou exporturile ca represalii la plafoanele de preţ impuse de Occident pentru petrolul şi gazele sale.

Preţurile materiilor prime şi alţi indicatori care alimentează cifra globală a inflaţiei globale sunt în scădere.

Indicele FAO al preţurilor la alimente a încetinit până la o creştere anuală de 1,9% în octombrie, mult sub nivelul maxim de 40% înregistrat în mai 2021. Preţul european de referinţă al gazelor naturale TTF se situează sub 130 EUR pe MWh, în scădere de la un vârf de 311 EUR în august, iar majoritatea preţurilor materiilor prime se situează cu mult sub vârfurile lor.

Tarifele de transport maritim la nivel mondial au revenit în mare parte la nivelurile anterioare pandemiei, după ce au crescut de peste cinci ori în timpul blocajelor.

În SUA, costurile de producţie şi de servicii au crescut în noiembrie în cel mai lent ritm din decembrie 2020, în timp ce creşterea preţurilor de vânzare a scăzut la cel mai lent ritm din ultimii doi ani, potrivit sondajului lunar al managerilor de achiziţii S&P Global. În zona euro, inflaţia în vânzările din fabrică a atins un minim al ultimelor 20 de luni, potrivit sondajului.

Aşteptările investitorilor cu privire la locul în care se va situa inflaţia peste cinci ani au încetat să mai crească, reflectând recenta înăsprire agresivă a politicii monetare de către multe bănci centrale.

Inflaţia din SUA a scăzut mai mult decât se aştepta în octombrie, iar majoritatea economiştilor estimează că ritmul de creştere a preţurilor va atinge un maxim în acest trimestru în Marea Britanie, zona euro şi Australia. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia din zona euro să ajungă la 10,4% în noiembrie, atunci când datele vor fi publicate miercuri, în scădere de la 10,6% în luna precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO