• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

Furtuna perfectă care aduce sfârşitul epocii de aur a Arabiei Saudite

Furtuna perfectă care aduce sfârşitul epocii de aur a Arabiei Saudite

Autor: Departament Economic

05.04.2016, 21:00 5389
 Arabia Saudită ar putea întâmpina o furtună perfectă care va aduce sfârşitul epocii de aur a petrolului, scrie CNBC.
 
”Preţul scăzut al petrolului ameninţă economia saudită, dependentă de ţiţei. Dacă nu vor face nimic, până în 2020 rezervele de bani se vor termina”, a spus John Mauldin, şeful Mauldin Economics. Preţul petrolului a scăzut din nou luni şi marţi. Potrivit lui Mauldin, Arabia Saudită se poartă asemenea unei companii care ia măsurile necesare pentru a rămâne profitabilă.
 
Totuşi, Arabia Saudită nu este o companie, iar măsurile luate de guvern pentru reducerea cheltuielilor publice şi înasprirea condiţiilor fiscale vor afecta puternic populaţia, care lucrează în cea mai mare parte direct pentru guvern. ”Având în vedere că 90% dintre persoane lucrează pentru guvern, oamenii vor fi supăraţi”, a spus Mauldin. Mauldin prezice că, în ciuda preţului scăzut al petrolului, de sub 40 de dolari barilul, Statele Unite vor putea face în continuare profit, în condiţiile unui cost de producţie scăzut şi a tehnologiei inovative. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul Arabiei Saudite, care şi-ar putea reveni doar dacă preţul petrolului ajunge din nou la 60 de dolari.
 
Cel mai mare plan de reorganizare din istoria Arabiei Saudite ar urma să accelereze tăirea de subvenţii şi să impună mai multe taxe, într-o încercare de a diminua impactul negativ al scăderii preţurilor petrolului, scrie Bloomberg.

Prinţul saudit Mohammed bin Salman a declarat pentru Bloomberg săptămâna trecută că măsurile ar urma să aducă ţării încă 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020, ceea ce înseamnă triplarea veniturilor care nu provin din petrol şi echilibrarea bugetului.

”Este un pachet major de programe care vor să restructureze unele sectoare din economie”, a spus prinţul. Veniturile din alte activităţi în afară de petrol au urcat cu 35% anul trecut, la 44 de miliarde de dolari, potrivit datelor preliminare de buget.

Măsurile reprezintă o schimbare radicală pentru o ţără construită cu bani din petrol, la aproape 80 de ani de la începerea exploatării.

Deşi nu există încă niciun plan de impozit pe venit,  noua politică va aduce regatul mai aproape de restul lumii, unde guvernul se bazează pe taxe pentru a-şi finanţa bugetul.

Printre măsurile pe care vor să le impună autorităţile saudite se numără şi regândirea subvenţiilor oferite de guvern, impunerea unei taxe pe valoarea adăugată şi noi taxe pe băuturile răcoritoare şi pe energie, precum şi pe produsele de lux.

Complementar acestei strategii ar fi vânzarea unei participaţii în cadrul companiei Saudi Armco pe bursă pentru a crea cel mai mare fond suveran din lume, de 2.000 de miliarde de dolari.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787