Business Internaţional

Furtunile din Marea Nordului fac valuri pe piata petrolului si duc barilul la 98 $

08.11.2007, 20:06 42

Pretul barilului de petrol a depasit ieri valoarea de 98 de dolari, pe fondul scaderii dolarului la un nou nivel record fata de euro (1,47 $/euro), scrie Bloomberg.
Un alt factor care a contribuit la aprecierea pretului titeiului a fost decizia producatorilor de a evacua platformele petroliere din Marea Nordului din cauza unei furtuni care se estimeaza ca va genera valuri foarte mari. Decizia unor companii ca BP sau ConocoPhillips de a evacua muncitorii de la instalatiile petroliere a sporit temerile traderilor legate de nivelul redus al stocurilor pentru sezonul de iarna. Scaderea dolarului a condus la scumpirea marfurilor al caror pret este calculat in moneda americana.
"Toata lumea se asteapta ca petrolul sa atinga pragul de 100 de dolari/baril, iar toti factorii care ar putea sa genereze aceasta crestere sunt evidenti. Intreruperile productiei din Marea Nordului pun de asemenea presiune pe pretul petrolului", a declarat Dariusz Kowalczyk, strateg la firma CFC Seymour din Hong Kong.
Petrolul destinat pietei americane, cu livrare in decembrie, era cotat in tranzactiile de dupa inchiderea bursei New York Mercantile Exchange la 98,03 dolari/baril, in crestere cu 1,33 de dolari, respectiv 1,4%. Astfel, barilul de petrol a atins cel mai mare pret din 1983 pana in prezent. In ultimul an, pretul titeiul s-a majorat cu 66%.
Marti, pretul petrolului a crescut cu 2,72 de dolari (2,9%), pentru a inchide sedinta de tranzactionare la valoarea record de 96,70 de dolari/baril.
Petrolul cu livrare in martie 2008 era cotat marti la 94,90 de dolari/baril, iar cel cu livrare in decembrie 2008 era evaluat la 87,97 de dolari/baril.
Pe parcursul acestui an, pretul petrolului calculat in moneda americana s-a apreciat cu 60%, comparativ cu cresterea pretului calculat in euro, care a fost de 44 de procente. In yuani, preturile la titei au crescut cu 53%, iar in lire sterline majorarea a fost de 50%.
"Datorita scaderii dolarului, investitorii pot cumpara petrol la preturi mai mici", a afirmat Tetsu Emori, manager de fond la Astmax Futures, in Tokio. Emori a mentionat ca in cazul in care dolarul va continua sa se deprecieze preturile la petrol vor continua sa creasca.
Declinul dolarului a facut ca investitorii sa se orienteze spre achizitia de marfuri.
Aurul a crescut la maximul ultimilor 27 de ani, iar argintul la maximul ultimilor 26 de ani pe fondul preturilor ridicate ale petrolului si al deprecierii dolarului, lucruri care au sporit temerile legate de accelerarea inflatiei. De asemenea, faina, porumbul, boabele de soia si uleiul de palmier s-au scumpit. Pretul uleiului de palmier, folosit la producerea de biocombustibili, a urcat la valoarea record de 902 de dolari/tona.
Ministrul economiei din Indonezia a declarat ca preturile mari ale petrolului sunt o amenintare pentru situatia economica a tarii, din cauza influentei pe care titeiul o are in costurile de productie.
Totodata, producatorii auto ar putea fi fortati sa se axeze pe vanzarea de modele compacte, din cauza valorilor record ale petrolului, a spus Masaaki Kato, presedintele Honda Motor.
Pretul ridicat al titeiului ar putea obliga si operatorii de zbor sa majoreze pretul biletelor. La 1 noiembrie, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, care produce circa o treime din petrolul necesar la nivel mondial, a majorat productia cu 500.000 de barili pe zi si a respins apelurile pentru o noua crestere. OPEC considera ca pretul ridicat al petrolului se datoreaza tensiunilor geopolitice si speculatiilor.

Nu se mai opreste
Pretul petrolului a stabilit un nou record, de 98 dolari / baril si se indreapta rapid spre pragul de 100 de dolari.
Deprecierea dolarului la un nivel record in raport cu euro si decizia producatorilor de a evacua platformele petroliere din Marea Nordului sunt cauzele cresterii pretului petrolului.
Evolutia pretului titeiului din acest an a generat cresteri spectaculoase si la aur, argint sau alimente.
Preturile record inregistrate de petrol ar putea determina companiile de zbor sa majoreze pretul biletelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO