• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Internaţional

Furtunile din Europa lasă prăpăd în urmă. Olanda a închis pentru prima oară în istorie toate cele cinci bariere maritime majore, Spania este măturată de valuri gigant, iar Franţa este în stare de urgenţă. Bilanţul până acum

Furtunile din Europa lasă prăpăd în urmă. Olanda a închis pentru prima oară în istorie toate cele cinci bariere maritime majore, Spania este măturată de valuri gigant, iar Franţa este în stare de urgenţă. Bilanţul până acum

Autor: Andrei Ionascu

04.01.2018, 08:29 5172

Cel puţin trei persoane au murit în urma furtunilor puternice din vestul Europei, sute de mii de locuinţe au rămăs fără electricitate, iar traficul aerian se desfăşoară cu dificultate, relatează site-ul BBC News.

Două persoane au murit înecate pe coasta bască a Spaniei, după ce au fost spulberate de un val uriaş. Un schior în vârstă de 21 de ani a decedat în Alpii Francezi, fiind lovit de un copac doborât de vânt.

Pentru prima dată, autorităţile olandeze au închis toate cele cinci bariere maritime majore. Pe aeroportul din Amsterdam au fost înregistrate rafale de vânt de peste 110 kilometri pe oră, sute de zboruri fiind anulate.

În Franţa, 15 persoane au fost rănite în urma furtunii puternice, patru dintre acestea fiind în stare gravă. La Paris, Turnul Eiffel şi parcurile au fost închise din cauza vântului.

În Elveţia, vântul puternic a provocat deraierea unui tren în centrul ţării, iar opt persoane au fost rănite. Aproximativ 14.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică, după ce vântul a înregistrat viteze de 195 de kilometri pe oră în apropierea oraşului Lucerna.

Serviciul elveţian de meteorologie a emis avertismente pentru o mare parte a ţării. Mai multe drumuri au fost închise, traficul cu feribotul a fost oprit în unele zone şi peste 11 curse aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Basel şi Zurich.

Furtuna puternică a afectat şi mai multe regiuni din Germania şi Austria. Belgia se află sub cod portocaliu de alertă, al doilea cel mai grav nivel de avertizare.

În Marea Britanie, cel puţin patru persoane au fost rănite după căderea unor arbori, iar mii de locuinţe au rămas fără electricitate. Vântul a atins viteze de până la 161 de kilometri pe oră. Oraşele şi satele aflate pe coastă au fost cel mai grav afectate.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: