Business Internaţional

Furtunile i-au împins pe chinezi într-o frenezie a cumpărării de grâu, ceea ce va frâna tendinţa de scădere a preţurilor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2013, 20:57 828

China, a doua economie ca mărime a lumii, va importa cea mai mare cantitate de grâu din ultimii nouă ani în sezonul de recoltă care a început în iunie deoarece furtunile au afectat culturile locale, ceea ce va limita tendinţa de scădere a preţului global indusă de recoltele bogate din SUA, scrie Financial Times.

Preţurile grâului de pe pieţele din China se învârt de câteva luni în apropierea maximelor istorice din cauza cererii ridicate şi a ofertei reduse.

Recolta de grâu a Chinei de anul acesta va fi cu 2-5% mai mică decât cea de anul trecut deoarece ploile puternice au afectat culturile, spun analiştii. Guvernul a încercat să tempereze creşterea preţurilor stopând programul de constituire de rezerve, dar până în prezent aceste eforturi au avut efecte limitate.

Potrivit Departamentului american al agri­culturii, cumpărătorii chinezi au programat achi­ziţionarea a 840.000 de tone de grâu roşu de iarnă, o cantitate neobişnuit de mare. Ataşatul de la Beijing al Departamentului a majorat recent prognoza privind importurile chineze de grâu la patru milioane de tone în anul de recoltă început în iunie şi a redus-o pe cea privind producţia din cauza condiţiilor meteo nefavorabile culturilor.

„Preţurile grâului au crescut deja mult în China, iar importurile Chinei sunt de obicei dictate de diferenţele de preţ dintre grâul exportat şi cel local”, a spus Ma Wenfeng, analist la Beijing Orient Agri­business. El anticipează că anul acesta importurile chineze vor creşte cu 30%, la 3,8 milioane de tone. „Viitoare majorări sunt o certitudine“, a mai spus Wenfeng.

Guvernul încearcă să menţină independenţa ţării la cerealele de bază, inclusiv grâul, dar eforturile devin tot mai dificile în condiţiile în care meniul chinezilor cuprinde tot mai multă carne iar dezvoltarea urbană reduce suprafaţa terenurilor cultivate.

Dinamica industriei alimentare chineze a determinat achiziţii record de cereale în ultimul an şi reprezintă una dintre cauzele creşterii investiţiilor în producătorii de alimente din străinătate.

Pentru piaţa chineză concurează mai ales SUA, Australia şi Franţa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO