Business Internaţional

G20, cele mai puternice ţări ale lumii: puţine motive de a sărbători din cauza diviziunilor privitoare la comerţ şi schimbările climatice persistă

Ţările membre ale G20 au încercat să ajungă la un consens în timpul summitului de la Osaka

Ţările membre ale G20 au încercat să ajungă la un consens în timpul summitului de la Osaka

Autor: Catalina Apostoiu

02.07.2019, 00:04 402

Ţările membre G20 s-au străduit să treacă peste diviziunile adânci dintre ele existente cu pri­vire la comerţ şi schimbările climatice şi să gă­sească un teren comun în decursul summi­tu­lui care a avut loc în Osaka, Japonia, în week­endul trecut.

Preşedintele american Donald Trump şi cel chinez Xi Jinping au convenit să reia ne­gocierile pe frontul comercial, dar acordul este considerat doar un armistiţiu temporar. În ceea ce priveşte climatul, Statele Unite au refu­zat să semneze acordul încheiat de celelalte membre ale G20.

După două zile de discuţii, liderii celor mai mari economii ale lumii au avertizat că tensiunile comerciale şi geopolitice s-au intensificat şi că riscurile la adresa economiei mondiale persistă, scrie Financial Times.

Deşi atmosfera s-a destins oarecum în urma detensionării relaţiilor dintre SUA şi China, anunţului privind semnarea unui acord comercial major între UE şi Mercosur şi acordului încheiat între Rusia şi Arabia Saudită pentru prelungirea reducerilor de producţie petrolieră, oficialii implicaţi în discuţiile G20 au anunţat că comerţul, mediul şi economia digitală reprezintă cele mai urgente probleme.

Shinzo Abe, care a prezidat G20 ca premier al Japoniei, a declarat că tensiunile de ordin comercial reprezintă un risc pentru economia mondială.

Cu privire la comerţ, ţările membre ale G20 au adoptat un set de principii pozitive: li­ber­tate, corectitudine, nondiscriminare, pieţe deschise. G20 nu a repetat promisiunile de com­batere a protecţionismului, dar a con­venit că sunt necesare acţiuni urgente în ceea ce priveşte reformarea OMC.

Abe a declarat de asemenea că a transmis preşedinţilor american şi chinez că este extrem de important ca aceştia să se angajeze în discuţii constructive pentru soluţionarea tensiunilor comerciale.

SUA şi China au ajuns la un armistiţiu în războiul lor comercial. Trump a anuţat că nu va impune tarife adiţionale, iar cele mai mari două economii au convenit să reia nego­cie­rile. Acor­dul semnat între liderii celor mai mari do­uă economii nu oferă însă o cale clară în ceea ce pri­veşte încheierea războ­iu­lui comercial care ame­ninţă să arunce eco­nomia mondială în recesiune.

„Este doar un armistiţiu temporar“, a de­cla­rat Peter Boockvar, strateg Bleakley Advisory Group, pentru CNBC.

Boockvar nu este singurul care susţine acest lucru. Eurasia Group vede numai 45% şanse ca un acord să fie semnat în acest an.

La o zi după încheierea armistiţiului, Trump a declarat că SUA „câştigă“ războiul comercial.

Înaintea summitului G20, Trump anunţa că Statele Unite „câştigă o avere“ de pe urma tarifelor impuse Chinei, însă comunitatea de business americană nu este de acord. Peste 600 de companii americane l-au avertizat pe Trump să nu impună tarife adiţionale, susţinând că o astfel de mişcare ar putea costa 2 milioane de locuri de muncă. Iar, deşi au salutat reluarea discuţiilor, grupurile de business au arătat clar că aşteaptă cu nerăbdare un acord final.

Potrivit lui Boockvar, sunt puţine motive de a sărbători. Dacă Trump îşi va pune în aplicare ameninţarea de a impune tarife pe restul exporturilor chineze către SUA, impactul ar fi devastator, în opinia acestuia. „Ar urma garantat o recesiune“.

În timpul summitului de la Osaka, cea mai dură bătălie s-a dus pe frontul schimbărilor climatice, G20 respectând în cele din urmă cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron privind o referire puternică la acordul de la Paris, scrie Financial Times.

Un paragraf final al comunicatului publicat la sfârşitul summitului arată însă că Statele Unite au respins acordul. Macron a arătat că liderii au evitat ameninţarea lui Trump de a convinge Turcia şi Brazilia să i se alăture în a se retrage din acordul de la Paris.

„A existat riscul să avem mai puţine state care să sprijine acordul“. Preţul a fost includerea unei liste cu obiecţii din partea SUA. „Statele Unite îşi reiterează decizia de a se retrage din Acordul de la Paris pentru că acesta dezavantajează muncitorii şi contribuabilii americani“, se arată în comunicat. „SUA este lider mondial în ceea ce priveşte reducerea emisiilor toxice“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO